Huzursuz bacaklar sendromlu multipl skleroz hastalarında oksidatif stres ve serum mineral değerleri
Oxidative stress and serum mineral values in multiple sclerosis patients with restless LEGS syndrome
  1. Tez No: 737275
  2. Yazar: ŞEYMA AKÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Nöroloji, Biochemistry, Physiology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: relapsing remitting multpl skleroz, huzursuz bacaklar sendromu, oksidatif stres, çinko, klor, sodyum, potasyum, relapsing remitting multiple sclerosis, restless legs syndrome, oxidative stress, zinc, chlorine, sodium, potassium
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Multipl skleroz (MS), enflamasyon, demiyelinizasyon ve akson hasarı ile seyreden, korteks, beyaz madde ve derin gri cevherin de tutulabildiği fokal ve multifokal plaklarla karakterize otoimmün bir santral sinir sistemi (SSS) hastalığıdır. SSS'nin en sık görülen inflamatuvar demiyelinizan hastalığıdır ve sıklıkla genç yetişkinlerde ortaya çıkar. Kronik bir hastalık olan MS'in bir kısmı ataklarla seyrederken bir kısmı ilerleyicidir. Multipl sklerozda etkilenmenin varlığı ve derecesini belirlemek için detaylı hikâye, fizik muayene yanında laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. MS hastalarında MSS hasarına bağlı olarak tahmin edilen tüm belirti ve bulgular meydana gelse de sıklıkla ekstremitelerde kuvvet kaybı, duysal belirtiler, ataksi, mesane problemleri, yorgunluk, diplopi, görme bulanıklığı gibi görsel belirtiler, dizartri, bellek-konsantrasyon-dikkat bozukluğu gibi kognitif yakınmalar görülmektedir. MS klinik tipleri, klinik izole sendrom (KİS), relapsing (ataklarla seyreden) MS ve progresif (kötüleşen) MS olarak üç ana başlık altında tanımlanmıştır. KİS, izole optik nöropati, medulla spinalis tutulumu, beyin sapı sendromu, nispeten daha az sıklıkla hemisferik tutulum ile klinik bulgu vererek ortaya çıkan ilk nörolojik tablo olarak tanımlanmaktadır. Ataklarla seyreden MS (RRMS), akut atakların görüldüğü ve ataklar arasında hastalıkta kötüleşmenin gözlenmediği MS tipidir. Progresif seyreden MS ise atak ve iyileşmeler ile devam eden hastalık seyri boyunca özürlülüğün eklendiği klinik seyir tipidir. Yapılan çalışmalarda MS oluşumu sürecinde birden fazla immün mekanizmanın rol aldığı, miyelin kaybının yanı sıra aksonal kaybın da gerçekleşebildiği, dejenerasyon ve tamir mekanizmalarının eş zamanlı rol aldığı aktif bir süreç olduğu gösterilmiştir. Bağımsız dönemlerde farklı ataklarla lezyonlar oluşturması, her hasta ve ataklarda klinik seyrin değişken olması otoimmün sürecin kompleks ve heterojen bir mekanizmanın rol oynadığı düşündürtmektedir. Huzursuz bacaklar sendromu (HBS), Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen, akşam saatlerinde görülen ve geceleri kötüleşen, istirahat halinde iken bacakları hareket ettirme dürtüsü veya ihtiyacı ile ortaya çıkan sensori-motor, kronik, ilerleyici bir hareket bozukluğudur. Literatüre bakıldığında HBS, ilk olarak 175 vaka serisi ile hazırlanan derleme yazısında“Restless Legs Syndrome”olarak adlandırılmıştır. 17. Yüzyılda Sir Thomas Willis tarafından gözlemlenmiş ancak sendrom tanımlaması 1945 yılında 'Huzursuz Bacaklar' klinik bulguları ile Ekbom tarafından yapılmıştır. Son yıllarda en fazla çalışılan konulardan olan serbest radikaller ve antioksidanlar gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Normal şartlar altında canlı metabolizması sağlıklı iken antioksidanlar ile serbest radikaller denge halindedir. Ancak bu denge serbest radikaller lehine değiştiği zaman, oksidatif stres kaynaklı hastalıklara yatkınlık gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease of the central nervous system (CNS) characterized by inflammation, demyelination and axon damage, as well as focal and multifocal plaques in which the cortex, white matter and deep gray matter can be retained. It is the most common inflammatory demyelinating disease of CNS and often occurs in young adults. Some of the MS, which is a chronic disease, is accompanied by attacks, while some of it is progressive. A detailed history, physical examination, as well as laboratory and imaging methods are used to determine the presence and extent of the effect in multiple sclerosis. CNS damage in MS patients, which were estimated to be due to all the signs and symptoms, although frequently in the extremities, loss of strength, sensory symptoms, ataxia, bladder problems, fatigue, diplopia, visual symptoms such as blurred vision, dysarthria, memory-concentration-attention disorder, such as cognitive symptoms are observed. The clinical types of MS are defined under three main headings as clinically isolated syndrome (CIS), relapsing (with attacks) MS and progressive (worsening) MS. CIS is defined as the first neurological picture that occurs with isolated optic neuropathy, medulla spinalis involvement, brainstem syndrome, relatively less often hemispheric involvement, giving clinical signs. MS with attacks (RRMS) is a type of MS in which acute attacks are observed and no worsening of the disease dec observed between attacks. Progressive MS is a type of clinical course in which disability is added throughout the course of the disease that continues with attacks and improvements. In the studies conducted, it has been shown that multiple immune mechanisms are involved in the process of MS formation, axonal loss can occur as well as myelin loss, and degeneration and repair mechanisms are an active process in which simultaneous roles are played. Restless legs syndrome (RLS), Willis-Ekbom disease, worsening in the evening and at night, the urge to move the legs while in a resting state with the need arise or sensorymotor, chronic, progressive movement disorder. Looking at the literature, HBS was first referred to as“Restless Legs Syndrome”in a review article prepared with a series of 175 cases. 17. It was observed by Sir Thomas Willis in the XIX century, but the definition of the syndrome was made by Ekbom in 1945 with clinical signs of 'Restless Legs'. Recentky, free radicals and antioxidants, which are one of the most studied topics in recent years, are becoming more important. Under normal conditions, the body's metabolism is healthy, while antioxidants and free radicals are in balance. But when this balance changes in favor of free radicals, a predisposition to diseases caused by oxidative stress is observed.