Bipolar ve unipolar bozukluk hastalarında erken dönem uyumsuz şemaların çocukluk çağı travmaları ile ilişkisi
Correlation of early maladaptive schemas with childhood traumas in bipolar and unipolar disorder
  1. Tez No: 443801
  2. Yazar: SELÇUK ÖZDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN SARISOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, depresif bozukluk, erken dönem uyumusuz şemalar, çocukluk çağı travmaları, Bipolar disorder, depressive disorder, early maladaptive schemas, childhood traumas
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı bipolar ve unipolar bozukluk arasında erken dönem uyumsuz şemalar ve çocukluk çağı travmaları açısından farkı ortaya koymak ve bipolar bozukluk ile unipolar bozuklukta olumsuz şemalar ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda bipolar bozukluk, unipolar bozukluk ve kontrol grubunun her birinde 60 katılımcı bulunmaktadır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği uygulanmıştır. Gruplar çocukluk çağı travmaları ve erken dönem uyumsuz şemalar açısından karşılaştırılmıştır. Bipolar ve unipolar bozukluk gruplarında çocukluk çağı travma puanları ile erken dönem uyumsuz şemaların puanlarının ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Travma puanları açısından karşılaştırıldığında bipolar bozukluk ile kontrol grubu arasında duygusal istismar ve fiziksel istismar, unipolar bozukluk ile kontrol grubu arasında duygusal ihmal puanları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Gruplar arasında başarısızlık, karamsarlık, sosyal izolasyon, onay arama, iç içe geçme, terk edilme, cezalandırılma, kusurluluk ve tehditlere karşı dayanıksızlık şema boyutlarında anlamlı farklılık saptanmıştır. Bipolar bozuklukta tehditlere karşı dayanıksızlık şema boyutu ile duygusal, fiziksel ve cinsel istismar arasında pozitif yönde düşük düzeyde istatistiksel anlamlılık bulunmuştur. Ayrıca başarısızlık, karamsarlık ve terk edilme şema boyutları ile fiziksel istismar arasında pozitif yönde düşük dereceli korelasyon bulunmuştur. Unipolar bozukluk grubunda duygusal yoksunluk, başarısızlık, onay arama, sosyal izolasyon, iç içe geçme, terk edilme ve kusurluluk şema boyutları ile duygusal istismar arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Çalışmanın sonucunda bipolar ve unipolar bozuklukta çocukluk çağı travmaları ve erken dönem uyumsuz şemaların daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca erken dönem uyumsuz şemalar ile çocukluk çağı travmaları arasında korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of our study is to present the differences between bipolar and unipolar disorder in terms of early maladaptive schemas and childhood traumas and to find out the association between negative schemas and childhood traumas in bipolar and unipolar disorder. Materials and methods: There are 60 participants in each of the bipolar disorder, unipolar disorder and control group in our study. The participants were given a sociodemographic data form, Young Mania Rating Scale, Beck Depression Scale, Young Schema Questionnaire Short Form 3 and Childhood Traumas Scale. The groups were compared in terms of childhood traumas and early maladaptive schemas. The association between childhood trauma scores and early maladaptive schemas were assessed in bipolar and unipolar disorder groups. Results: When compared in terms of trauma scores, emotional abuse and physical abuse between bipolar disorder and control group were found to be significantly higher while emotional neglect scores were found to be higher between unipolar disorder and control group. Significant differences were found in failure, pessimism, social isolation, approval seeking, dependence, abandonment, punitiveness, defectiveness and vulnerability to harm schema dimensions between groups. In bipolar disorder, positive low statistical significance was found between vulnerability to harm schema dimension and emotional, physical and sexual abuse. In addition, positive low statistical correlation was found between failure, pessimism and abandonment schema dimensions and physical abuse. In unipolar disorder group, significant correlation was found between emotional inhibition, failure, approval seeking, social isolation, dependence, abandonment and defectiveness schema dimensions and emotional abuse. Conclusion: As a conclusion, it was found that in bipolar and unipolar disorder, childhood traumas and early maladaptive schemas were found to be higher. In addition, correlation was found between early maladaptive schemas and childhood traumas.