8-18 yaş arası bireylerin fasiyal vertikal dikey boyut farklılıklarının angular bölgede kandida kolonizasyonuna etkisinin araştırılması
An investigation of differences in facial vertical dimensions on candida colonization in angular region of 8 to 18 YEAR- old i̇ndividuals
- Tez No: 443800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN KAYIPMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: candida, cheilitis, çene, vertikal boyut, candida, cheilitis, jaw, vertical dimension
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
8-18 yaş arasındaki bireylerin farklı fasiyal dikey boyutları ile angular bölgelerinde olası candida kolonizasyonu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada norm angle, low angle ve high angle çene yapısına sahip 50'şer birey incelendi. Her bireyin lateral sefalometrik görüntüsü üzerinde yüzün dik yön morfolojisini belirlemek için GoGn/SN açısı hesaplandı. Bireylerden alınan anamnez ile ağız solunumu ve dudak yalama alışkanlığının varlığı sorgulandı. Ayrıca hastaların ağız içi pH'sı ve ağız köşesi ıslaklık miktarı ölçüldü. Sonrasında ağız köşelerinden alınan ve Sabouraud Dextroz Agar (SDA) besiyerine ekilen sürüntü örnekleri üzerinde üreyen koloniler mikroskobik olarak değerlendirildi. Maya görünümüne sahip kolonilere germ tüp testi uygulanarak, koloniler candida albicans (c. albicans) ve c. albicans dışındaki diğer candida türleri olarak tanımlandı. Ağız köşesinde candida varlığının, bireylerin fasiyal dikey boyutları ile olan ilişkisinin istatistiksel analizi Kruskal-Wallis testi kullanılarak yapıldı ve istatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p≤0.05 olarak kabul edildi. Elde edilen sonuçlara göre adölesan bireylerin ağız köşelerinde bulunan candida kolonizasyonu ile bu bireylerin fasiyal dikey boyutları arasında ilişki saptanamamıştır. Ancak ağız solunumunun, high angle grubu bireylerde hem low angle ve hem de norm angle bireylere göre anlamlı biçimde farklı olduğu görülmüştür. Dudak yalama alışkanlığının ise low angle ve high angle grubu bireylerde birbirine benzer olduğu; buna karşın gerek norm angle ve high angle grubu bireylerin ve gerekse de low angle ve norm angle grubu bireylerin dudak yalama alışkanlıklarının birbirlerinden önemli ölçüde farklı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the aim of determining the relationship between varying vertical dimensions and candida colonization in the angular regions of individuals of 8 to 18 years of age, we investigated a total of 150 indviduals with low angle, norm angle and high angle vertical dimensions, with 50 individuals in each group. GoGn/SN angles on their cephalometric images were estimated in order to determine vertical morphology of their faces. Patients, whose mouth pH and degree of wetness of the mouth corners were measured, were also asked whether they have mouth-breathing and lip-licking habits. This was followed by microscopic examination of colonies grown on swab samples, which were obtained from mouth corners and planted in Sabouraud Dextroz Agar (SDA) medium. The colonies having a yeast-like appearance were subjected to germ tube tests, and candidas were identified as candida albicans (c. albicans) as one group of candida and all others as a whole. Statistical analysis for relationships between the presence of candida and facial vertical dimensions of patients was made using Kruskal-Wallis test in SPSS package with a significance level of p≤0,05. The obtained results put forward no significant relationship between the candida colonization in mouth corners and facial vertical dimensions of individuals. However, mouth-breathing habits of individuals in high angle group were found to be significantly different compared to those both in low angle and norm angle groups. Similarly, lip-licking habits of patients in norm angle group were observed to have significant differences in comparison to low angle and high angle individuals, despite the fact that the patients with low angle and high angle vertical dimensions have similar lip-licking behaviours.