İşyerinde çalışan eğitimi ve kişisel koruyucu donanım kullanımı
Employee training and the usage of personal protective equipment in the workplace
- Tez No: 443812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUMAN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: ĠĢ sağlığı, iĢ güvenliği, iĢ sağlığı ve güvenliği, eğitim, KiĢisel koruyucu donanım
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
GiriĢ: ĠĢ sağlığı ve güvenliği, Ġnsanın nefes alıyor olduğu yerde ve zamanda insanın sağlığını tehdit eden olumsuzlukları minimize etme çalıĢmasını gerçekleĢtiren bilim dalıdır. ÇalıĢanların sağlıklı ve güvenlikli ortamda güvenli bir Ģekilde çalıĢma gerçekleĢtirmesi açısından birtakım çalıĢmalarla, sorumluluklar getirilmiĢ ve geliĢtirilmektedir. Amaç: Bu çalıĢmanın amacı, iĢverenlerin iĢ sağlığı ve güvenliğine yönelik yükümlülükler ve sorumluluklar doğrultusunda yapılan eğitimlerin çalıĢanın kiĢisel koruyucu donanım kullanması üzerinde etkisinin araĢtırılmasıdır. ÇalıĢanların KiĢisel koruyucu donanım kullanması sorumluluğu ve diğer değiĢkenler de irdelenecektir. Yöntem: Yapılan iĢ sağlığı ve güvenliği eğitim çalıĢmasının ardından kiĢisel koruyucu donanım kullanılması gerektiği durumlarda yaĢanabilen aksaklığın nedenini araĢtırmak için iĢyerlerinde durumu gözlemlemenin yanı sıra çalıĢanlarla birebir anket çalıĢması yapıldı. Sonuçlar çeĢitli parametreler açısından istatistiki olarak değerlendirildi. KiĢisel koruyucu donanımın kullanılması sürekliliğin gerçekleĢmesi, iyileĢmesi konusu tartıĢılarak ve öneriler geliĢtirerek sunuldu.
Özet (Çeviri)
Introduction: Occupational health and safety is the discipline which reduce the problems (negative effects) of human health-threatening situations anywhere any time. This discipline develops healthier environments for people to operate in the responsibilities that are necessary. Aim: The purpose of this study evaluate the effect of employee training about occupational health and safety obligations and responsibilities on employee‟s usage of personal protective equipment. Personal responsibility and other parameters will be examined. Methods: Consequences evaluated statistically with observation and survey study. The usage, sustainability and improvement of personal protective equipment were discussed and recommendations about this issue were suggested. KEY WORDS: Occupational health, Occupational safety, training, occupational health and safety, personal protective equipment