Klinefelter sendromlu hastalarda serum gonadotropik hormon düzeylerinin, fertilitenin öngörülmesinde ve testisten sperm eldesi ile yardımla üreme tedavilerinde prognostik önemi
Prognostic potential of plasma gonadhotrophins in klinefelter patients for the testicular sperm retrieval rates and results of assisted reproduction
- Tez No: 443811
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İnfertility, Klinefelter Syndrom, FSH, micro Tese
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Klinefeler sendromu 1/600 oranıyla erkeklerde en sık görülen kromozomal anomali olup, sendromu taşıyan hastalarda azoospermi görülmektedir. Bu hastalarda serum FSH, LH ve Testosteron seviyeleri normal değer aralıklarının dışındadır ve bu durum hipergonadotropik hipogonadizm ve non-obstrüktif azoospermi sebebiyle erkek nedenli infertilite klinik tablosudur. Bu çalışmada Klinefeler sendromu olan hastalarda, dokudan sperm eldesi için prognostik faktör olarak değerlendirilebilecek serum gonadotropin düzeylerinin fertilite tanısı ve tedavisindeki önemini belirlemek amaçlanmıştır. Materyal – Metot: Çalışmamızda Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedaviler Kliniğine 2002-2014 yılları arasında gelen 49 adet Klinefelter sendromlu infertil non-obstrüktif azoospermik vaka retrospektif olarak incelendi. Testis boyutu ve serum FSH, LH ve Testosteron düzeyleri değerlendirildi. Hastalara mikro-TESE yapıldı. Bu hastalardan mikro-TESE yöntemi ile sperm elde edilen hastaların eşlerinin yumurtasına ICSI işlemi ile embriyo elde edilip uygun embriyolar hasta eşine transfer edildi ve gebelikler izlendi. Kadın faktörü olan vakalar çalışmaya dahil edilmedi. Her hasta eşine tek embriyo transferi yapıldı. Bulgular: Hastalarda hepsinde FSH ve LH değeri normal sınırların üzerinde olduğu saptanmıştır. Hastaların %22'sinde testosteron değeri normal sınırların altındadır. Ortalama FSH değeri sperm bulunan hastalarda sperm bulunamayan hastalara göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,008). İki grupta ortalama LH, Testosteron değerleri ve testis volümü arasında istatistiksel anlamlı bir fark saptanmamıştır. Yardımla üreme tedavisi tek siklus ICSI uygulanan sonrası 18 vakanın 5 inde (%28) klinik gebelik görülmüştür. Tüm vakalarda tek embriyo transferi yapılmışır. Toplamda fertilizasyon oranı, implantasyon oranı ve transfer edilen embriyo başına gebelik oranı sırasıyla %50, %39 ve %55 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Düşük testis hacmi, yüksek FSH ve / veya düşük testosteron seviyeleri gibi kötü prognostik faktörler mevcutken mikro-TESE ile bu vakalarda sperm elde edilebilmektedir. Klinefeler sendromu hastalarında FSH yüksekliği mikro-TESE için bir kontrendikasyon değildir. Anahtar Kelimeler : İnfertilite, Klinefelter Sendromu, FSH, mikro TESE.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Prognostic potential of plasma gonadhotrophins in Klinefelter patients for the testicular sperm retrieval rates and results of assisted reproduction. Aim: Klinefelter syndrome is mostly seen chromozomal anomaly (1/600) in azoospermic patients. Serum gonadotrophin levels are out of the range and mostly hypergonadotrophic hypogonadism with azoospermia has been seen in this infertile males. We examined preoperative factors that could predict successful testicular sperm extraction in men with azoospermia and Klinefelter's syndrome. We also analyzed the prognostic value of medical records and gonadotrophin levels, FSH, LH ve Testosteron, for the sperm retrieval rate. Materials and methods: 49 infertile males with non-obstructive azoospermia that have a diagnosis of nonmosaic Klinefelter's syndrome by caryotype analysis between 2002-1014, retrospectively searched at Zeynep Kamil Research Hospital. Microdissection testicular sperm extraction attempts were done by the ART clinic. Correlation of patient characteristics; serum concentrations of luteinizing hormone (LH), follicle-stimulating hormone (FSH), and testosterone (T); as well as testicular volume with success in testicular sperm extraction. The sperm retrieval rate was the main outcome. Clinical pregnancy were also calculated. Results: All patients have over normal range of FSH and LH levels. Testosteron levels lower than normal ranges in 22% of patients. Testicular spermatozoa were successfully retrieved in 18 men (37%) and the others have a Sertoli Cell Only Syndrome (n 31). Median ages for successful and failed testicular sperm extraction were 34 years old. Levels of LH and T and testicular volume did not differ between patient groups defined by success and failure. Men with higher FSH levels have better sperm retrieval rate and statistically meaningful (p=0,008). Five (28%) pregnancy was seen in 18 couples by ICSI and single embryo transfer. Total fertilisation, implantation and pregnancy per embryo rates 50%, 39%, 55% calculated. Conclusions: Microdissection testicular sperm extraction is an effective sperm retrieval technique in men with Klinefelter's syndrome despite low testicular volume, high FSH and low or normal Testosterone levels. Over the normal range of FSH is not a contraindication for micro TESE in patients with Klinefelter's syndrome.