Senrtik ilişkide yapılan oklüzal yükseltilerin vertikal düzlemde dentofasiyal yapılar üzerine etkileri
Evaluation of the effects of occlusal build-ups in centric relation on dentofacial structures in vertical plane
- Tez No: 443886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN EL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Tedavi, Ön Açık Kapanış, Oklüzal Yükselti, Sentrik Bite-Stop, Early Treatment, Anterior Open Bite, Occlusal Build Up, Centric Bite-Stop
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmadaki amacımız; büyüme atılım dönemine girmemiş, Angle Sınıf I, ön açık kapanış eğilimi bulunan ve vertikal boyutu artmış olan bireylerde sentrik ilişkide yapılan oklüzal yükseltilerin dentofasiyal sisteme etkisini tedavi edilmemiş kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışmamız için ortalama yaşları 9,7±0,69 yıl olan 17 bireye sentrik ilişkide oklüzal yükselti uygulanmıştır. Kontrol grubumuzda, bölümümüzde daha önce yapılmış bir çalışmanın bizim çalışmamız ile benzer özellikler sergileyen ve ortalama yaşları 10,1±0,58 olan bireylerden oluşan kontrol grubunun verileri değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalardan tedavi ve kontrol süreleri öncesi ve sonrasında dijital lateral sefalometrik, panoramik ve el-bilek filmleri, dental modeller ile ağız içi ve ağız dışı fotoğraf kayıtları alınmıştır. Verilerin analizi SPSS Windows 20.0 paket programı kullanılarak Kolmogrov-Smirnov, Shapiro Wilks, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testi ile değerlendirilmiştir. Sefalometrik değerlendirme sonucunda maksiller iskeletsel ölçümler, ANB açısı ve overjet miktarı açısından farklılık bulunamazken, mandibuler iskeletsel ölçümler tedavi grubunda anlamlı artış göstermiştir. Kontrol grubunda maksiller ve mandibuler molar dişin vertikal konumunda artış, tedavi grubunda mandibuler molar dişlerin vertikal konumunda azalma saptanmıştır. Yüzün vertikal yönde gelişimini gösteren değerlerde tedavi grubunda azalma, kontrol grubunda ise artış belirlenmiştir. Yumuşak doku çene ucu ve alt dudakta kontrol grubunda anlamlı değişim gözlenmezken, tedavi grubunda anterior hareket meydana gelmiştir. Bu bulgular ışığında, büyüme gelişim döneminde uygulanan oklüzal yükseltilerin hastalarda dental ve iskeletsel değişiklikler oluşturarak ön açık kapanışın tedavisine katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to evaluate the effects of occlusal build-ups in centric relation on dentofacial structures in vertical plane compared to an untreated control group consisting prepubertal patients presenting with Angle Class I, anterior openbite tendency and increased vertical dimension. In the current study, occlusal build-ups in centric relation were applied to 17 patients with a mean age of 9,7 ± 0,69 years. Control group, which was obtained from a previously conducted study in the same department, comprised of patients with a mean age of 10,1±0,58 years presenting similar skeletal and dental parameters. Digital lateral cephalometric, panoramic, hand-wrist radiographs, dental study casts and intraoral and extraoral photographic records were taken from each subjects before and after orthodontic treatment. The data was analyzed at SPSS Windows 20.0 level. Kolmogrov-Smirnov, Shapiro Wilks, dependent and independent samples t tests were used. No differences were observed between the control and treatment groups at the end of treatment period in terms of maxillary skeletal measurements, ANB angle and overjet amount. However, as for the treatment group, mandibular skeletal parameters increased significantly compared to controls. An increase was observed for maxillary and mandibulary molar vertical distance in the control group whereas a decrease was detected for the treatment group. While, the vertical facial height of the control group increased, treatment group presented with a significant decrease. Soft tissue measurements did not differ in the control group but soft tissue pogonion and lower lip exhibited a forward movement in the treatment group. According to these findings; occlusal build-ups, which were applied for patients in prepubertal period, contributed to the treatment of anterior openbite creating skeletal and dental changes.