Halitosis ve inflamatuvar periodontal hastalıklar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between halitosis and inflammatory periodontal diseases
- Tez No: 443893
- Danışmanlar: PROF. AYŞE EZEL BERKER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Halitozis, sitokin, uçusu sülfür bileşikleri, gingivitis, Halitosis, cytokine, volatile sulphur compounds, gingivitis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Halitozis kötü nefes kokusunu tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Halitozisin başlıca bileşenleri, sistein veya metiyonin içeren proteinlerin oral kavitede anaerobik gram (-) bakteriler tarafından metabolize edilmesiyle ortaya çıkan uçucu sülfür bileşikleridir (USB). USB düşük konsantrasyonlarda bile periodontal dokular üzerinde toksik etki gösterebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; faz 1 periodontal tedavinin ve dil temizlemeyi kapsayan oral hijyen eğitiminin halitozis düzeyi, klinik ve immünolojik parametreler üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Araştırmaya yaşları 18-56 arasında değişen 74 hasta dahil edilmiştir. Gingivitis ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Halitozis durumunu belirlemek için organoleptik değerlendirme ve Halimeter® cihazıyla ölçüm yapılmıştır. Periodontal indeks ve DOS örneklerinin hacim ölçüm değerleri kaydedilmiştir. Gingivitis grubundaki hastalar 2 alt gruba ayrılarak G1 grubuna faz 1 periodontal tedaviye ek olarak dil kazıyıcı verilmiş; G2 grubu ise dil kazıyıcı kullanmamıştır. Her iki grupta da periodontal tedaviden 1 hafta sonra bütün klinik ölçümler yinelenmiş ve tekrar DOS örnekleri toplanmıştır. DOS örneklerinde bulunan sitokin konsantrasyonları multipleks analiz (LuminexTM) kitiyle belirlenmiştir. Tedavi sonrası halitozis düzeyinde gözlenen azalma, G1 grubunda istatistiksel olarak anlamlı, G2 grubunda ise anlamlı bulunmamıştır. G2 grubunda, tedavi sonrası IL-10 değerindeki azalma ile IL-4 konsantrasyonundaki artış istatistiksel olarak anlamlıdır. Dil kazıyıcı verilen G1 grubunda, tedaviden sonra DOS IL-1β ve IL-8 konsantrasyonlarının anlamlı düzeyde azaldığı izlenmiştir. Bu sonuçlar; periodontal tedavi planlamasına dil temizleyici eklenmesiyle, dişeti iltihabının ve inflamatuvar periodontal hastalıklarla beraber sık görülen halitozisin daha kolay kontrol altına alınabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Halitosis is the general term used to describe offensive odor in breath. Halitosis' main component is the volatile sulphur compounds (VSC) that result from the metabolization of proteins with cysteine and methionine in the oral cavity by anaerobic gram (-) bacteria. Even low doses of VSC concentrations have toxic effects on periodontal tissues. The aim of this study is to assess the effect of; phase 1 periodontal treatment and oral hygiene education, including the cleaning of the tongue on clinical and immunological parameters. The study was conducted with 74 patients between the ages of 18 and 56. Groups of patients with gingivitis and control (periodontally healthy) were made. To determine the state of halitosis, organoleptic assessment and measurements with Halimeter® were conducted. The values of periodontal indices and volumetric measurements of GCF specimens were recorded. The test group was divided into two subgroups, the first group (G1) was given tongue scrapers in addition to phase 1 periodontal treatment while the G2 group was not given scrapers. For both groups after phase 1 periodontal treatment, all the clinical assessments were repeated and GCF samples were collected again. To determine the cytokine concentrations in GCF specimens a multiplex kit (LuminexTM) was utilized. After the treatment, the changes in halitosis levels in G1 group were statistically significant while in G2 they were not. In G2 group, post-treatment decrease of IL-10 and increase of IL-4 concentrations in GCF were statistically significant. It was observed that decrease in the concentration of IL-1β and IL-8 after post-treatment period in G1 group. These results display that during the planning of periodontal treatment, the inclusion of tongue scrapers is a convinient mean of controlling the halitosis which is a common concominat of inflammatory periodontal diseases.