Kliniğimizde gerçekleştirilen serbest doku nakillerinin geriye dönük değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of OUR free tissue transfers
- Tez No: 443931
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER TAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: flep, mikrocerrahi, onarım, rekonstrüksiyon, sağkalım, serbest flep, flap, free flap, microsurgery, reconstruction, repair, survival
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Hasta ve cerrah için son derece tatmin edici sonuçlara sahip olan serbest flep cerrahisinde başarıya etki eden hastaya, defekte, ameliyata ve ameliyat sonrasına ait birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı kliniğimizde gerçekleştirdiğimiz serbest doku nakillerini geriye dönük değerlendirmek, flep sağkalım ve komplikasyon oranlarına etki eden faktörlerin analizini yaparak literatürle karşılaştırmak ve başarı oranlarını artırırken komplikasyonları azaltmak adına yeni stratejiler geliştirmektir. Yöntem: Çalışmaya, 2004 - 2016 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Kliniği'nde serbest doku nakli uygulanan hastalar dahil edildi. Tüm operasyonlar mikroskop altında, standart mikrocerrahi aletler kullanılarak, mikrocerrahi ekip tarafından gerçekleştirildi. Çalışmada, hastane kayıtlarından ve hasta fotoğraflarından hastalara, defektlere, ameliyata ve ameliyat sonrasına ait veriler elde edildi; araştırılan faktörlerin flep sağ kalım ve komplikasyon oranları ile ilişkisi istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaya ve defekte ait faktörler flep sağkalımı üzerine anlamlı bir etkiye sahip değilken, ameliyata ait faktörlerden ven anastomoz sayısı, Arterio-Venöz (A-V) loop kullanımı, anastomoz sonrası perfüzyon problemi, intraoperatif anastomoz problemi; ameliyat sonrasına ait faktörlerden postoperatif revizyon sayısı, arteriyel ve venöz trombüs, vasküler kink ve kompresyonun flep sağkalım oranını anlamlı şekilde azalttığı tespit edildi. Sonuç: Serbest flep endikasyonlarının belirlenmesinde hastaya ve defekte ait faktörler daha az belirleyici olurken, flep sağkalımı üzerinde asıl belirleyici role sahip ameliyat ve ameliyat sonrasına ait faktörler konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle cerrahi ekibin nitelik ve niceliğinin, mikrocerrahiye ait araç, gereç ve fiziki alt yapı şartlarının ve ameliyat sonrası izlem protokollerinin geliştirilmesi flep sağkalım oranlarını daha da arttıracak, komplikasyon, hasta morbidite ve mortalite oranlarını azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In free flap surgery which offers satisfactory outcomes for both patient and surgeon, there are many factors belonging to the patient, defect, surgery and post- surgery which can affect the success. The purposes of this study are to evaluate our free tissue transfers retrospectively, to analyze the factors that can affect flap survival and complication rates and to compare them with the literature, and to develop new strategies in aim to increase the success rate and decrease the complications. Materials and Methods: The patients who have undergone free tissue transfers for various tissue defects between 2004 and 2016 in Plastic Surgery Clinic, Ataturk University, Faculty of Medicine, were included in this study. All operations have been accomplished using standard microsurgery tools by a microsurgery team, under microscope. In the study, the data belonging to the patients, defects, surgery and post- surgery were obtained from hospital records and patient photographs. The relationship between the investigated factors and flap survival and complication rates were compared statistically. Results : The factors belonging to the patients and defects had no significant effect on the flap survival, whereas number of vein anastomosis, use of Arterio-Venous (A-V) loop, perfusion problem after anastomosis, intraoperative anastomosis problem which were the factors belonging to surgery, and number of postoperative revision, arterial and venous thrombosis, vascular kink and compression which were the factors belonging to post-surgery were found to significantly decrease the flap survival rate. Conclusion: In determination of free flap indications, the factors related to patient and defect are less effective, whereas the factors related to surgery and post-surgery which have a main determining role on the flap survival should be more considered. Therefore, improvement of quality and quantity of surgery team, tools, equipments and physical infrastructure of microsurgery, and postoperative follow-up protocols can increase the free flap survival rates and decrease the complication, morbidity and morality rates, even more.