Alerji ve anafilaksi tanılı hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri
Demographic, clinical and laboratory characteristics of patients diagnosed with allergy and anaphylaxis
- Tez No: 852803
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anafilaksi, Anafilaksi risk faktörleri, Anafilaksi şiddeti, MikroRna-155, MikroRna-21, MikroRna-223, MikroRna-487, Triptaz, Anaphylaxis, Anaphylaxis risk factors, Anaphylaxis severity, MicroRna-155, MicroRna-21, MicroRna-223, MicroRna-487, Tryptase
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Anafilaksi hayatı tehdit eden bir durumdur. Anafilaksiye sebebiyet veren alerjen yaşamın her anında ölümcül olabilir. Ancak anafilaksi olmadığı yalnızca ağır alerjik reaksiyon olduğu durumlar anafilaksi olarak adlandırılırsa kişi o etkenden ( besin,ilaç,aerosol vb ) ömür boyu mahrum kalacaktır.Bu yüzden anafilaksi tanısının doğruluğu kişinin geri kalan hayatı için önem arz etmektedir. Bu çalışmamızdaki amaç çeşitli biyomarkerlar ile anafilaksi tanısı desteklemektir. Aynı zamanda çeşitli alerjenlerle alerji öyküsü olan anafilaktik reaksiyon gösterme ihtimali olan hastalarda tespit edilen Mikro RNA'lar ile kişinin anafilaksiye önceden hazırlanması sağlanmaktadır.Tespit edilen MikroRna'ların antagomirleri ile anafilaksinin önlenmesi yolunda önemli bir adım atılması planlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2022-Ocak 2024 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde takip ve tedavi olan 0-18 yaş arası, Akut anafilaksi durumu gözlenen 20 hasta ve anafilaksi düşündüren fakat kriterleri karşılamayan 20 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri, laboratuvar bulguları prospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 40 hastanın tanı yaşı ortalaması 8 yaş 6 aydı ve hastaların 20'si erkekti. Atopi öyküsü hastaların 13'ünde, ailede atopi öyküsüyse 8'inde mevcuttu. 13 hastada beraberinde alerjik hastalık vardı . Anafilaksi tetikleyicileri arasında en sık besinler (%40) ve ikinci sırada da ilaçlar (%35) yer alıyordu.Cilt/mukoza bulguları klinik bulgularda en çok rastlanan bulguydu (%95), sonrasında da solunum sistemi ve gastrointestinal sistem bulguları görüldü. Atakların %30'u hafif, %50'si orta ve %10'u ağır şiddetteydi. 40 hastada bakılabilen triptaz düzeyi anafilaksi hastalarında alerji hastalarına göre daha yüksekti(p=0.008). Mikro-Rna 21 ve MikroRna-155 anafilaksi hastalarında alerji hastalarına göre anlamlı derecede yüksekti. ( p=0.014 ve p=0.01) MikroRna-155 yaş,boy ve kilo ile negatif yönde korelasyon göstermekteydi. Sonuç: Çocuklarda anafilaksi önemli morbidite ve mortalite sebebidir. Besinler çocuklarda anafilaksinin en sık nedenidir.Triptaz düzeyi anafilaksi hastalarında anlamlı yükseklik göstermektedir..MikroRna-21 ve MikroRna-155 düzeyleri anafilaksi hastalarında anlamlı derecede yüksektir.MikroRna-155 düzeyi hastanın yaşı küçüldükçe, boyu ve kilosu azaldıkça artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Anaphylaxis is a life-threatening condition in which the alarm may fail after diagnosis. It is important for the rest of the person's life. The aim of our study is to increase the durability of anaphylaxis with various biomarkers. At the same time, it is possible to prepare the person for anaphylaxis with biologically detected Micro RNAs, who have a history of allergy to various allergens and who are likely to have an anaphylactic reaction. Anaphylaxis should be stopped with antagomirs of the detected Micro RNAs. A step is planned to be taken. Materials and Methods: The study included 20 patients between the ages of 0-18 who were followed up and treated at Gaziantep University Şahinbey Application and Research Hospital between May 2022 and January 2024, with acute anaphylaxis and 20 patients who did not meet the criteria suggestive of anaphylaxis. The demographic and clinical characteristics of the patients were prospectively evaluated laboratory by laboratory. Results: The average age at diagnosis of the 40 patients included in the study was 8 years and 6 months, and 20 of the patients were male. A history of atopy was present in 13 of the patients, and a family history of atopy was present in 8 of the patients. 13 patients had an accompanying allergic disease. Among the triggers of anaphylaxis, the most common triggers were foods (40%) and drugs (35%). Among the clinical findings, skin/mucosal findings were the most common (95%), followed by respiratory system and gastrointestinal system findings. 30% of the attacks were mild, 50% were moderate, and 10% were severe. Tryptase level, which could be measured in 40 patients, was higher in anaphylaxis patients than in allergy patients (p =0.008). Microrna 21 and MicroRna-155 were significantly higher in anaphylaxis patients than in allergy patients. (p=0.014 and p=0.01) MicroRna-155 was negatively correlated with age, height and weight. Conclusion: Anaphylaxis in children is a significant cause of morbidity and mortality. Foods are the most common cause of anaphylaxis in children. Tryptase level is significantly higher in anaphylaxis patients. MicroRna-21 and MicroRna-155 levels are significantly higher in anaphylaxis patients. MicroRna-155 level increases as the patient's age decreases and his height and weight decrease.