Tenis hakemlerinin hakem eğitimine ilişkin görüşleri
Opinions of tennis umpires regarding umpires' education
- Tez No: 443950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, hizmetiçi eğitim ihtiyacı, tenis hakemi, In-service education, need of in-service education, tennis umpire
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye Tenis Federasyonu'na bağlı tenis hakemlerinin hakem eğitimine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Veriler nicel ve nitel teknik kullanılarak elde edilmiştir. Nitel veriler için çalışma grubu 18 kişiden oluşmuştur. Nitel verilerin elde edilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Nitel görüşme formunda açık uçlu 4 soru yer almıştır. Görüşme yolu ile elde edilen nitel verilerin, frekans ve yüzdelikleri hesaplanarak gruplanıp içerik analizi uygulanmıştır. Nicel veriler için araştırmanın evrenini; 2662 faal tenis hakemi, örneklemini ise 419 hakem oluşturmaktadır. Nicel veriler için geliştirilen ölçme aracı kullanılmıştır. Ölçme aracının geçerlik çalışması için madde toplam korelasyon değerlerine bakılmış ve açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Güvenirlik için Alpha Cronbach's katsayısı hesaplanmıştır. Ölçekte yer alan maddelerin değerlendirilmesi 5'li Likert tipi derecelendirme ile yapılmıştır. Ölçme aracında eğitim görevlileri, eğitimi değerlendirme, eğitim ortamı ve eğitimi planlama olarak adlandırılan dört boyutta 36 madde yer almıştır. Verilerin analizinde veriler normal dağılmadığı için, non-parametrik testlerden Mann Whitney U ve Kruskall-Wallis testleri kullanılmıştır. Tenis hakemlerinin, hizmetiçi eğitimlerine ilişkin, cinsiyetlerine göre görüşleri arasında, eğitim görevlileri, eğitim ortamı, eğitimi planlama ve eğitimi değerlendirme boyutlarında fark olmadığı saptanmıştır. Tenis hakemlerinin hizmetiçi eğitimlerine ilişkin, yaşlarına göre görüşleri arasında eğitim görevlileri, eğitimi planlama ve eğitimi değerlendirme boyutlarında fark olduğu, eğitim ortamı boyutunda ise fark olmadığı saptanmıştır. Tenis hakemlerinin hizmetiçi eğitimlerine ilişkin, hakemlik kategorilerine göre görüşleri arasında, eğitimi ortamı ve eğitimi planlama boyutlarında fark olduğu, eğitim görevlileri ve eğitimi değerlendirme boyutlarında ise fark olmadığı saptanmıştır. Tenis hakemleri hizmetiçi eğitimde en çok üzerinde durulması gereken konuları, tenis kuralları ile ilgili problemler, kort içi olaylarla ilgili problemler, hakemlerin sorumlulukları, kule hakeminin görev ve sorumlulukları ve hakemler için kurallar konularının olduğunu belirtmişlerdir. Katılımcılar, hakem kurslarına ayrılan sürenin kısıtlı olduğunu bunun da eğitimi olumsuz etkilediğini, kurslardaki kursiyer sayısının fazla olduğunu ve eğitmenlerin yetersiz olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine opinions of tennis umpires, belonging Turkish Tennis Federation, regarding tennis umpires' education. Descriptive method was used in the study. Data were obtained by using quantative and qualitative techniques. The study group of qualitative data consists of 18 people. Semi structured interview technique was used to get the qualitative data. There were 4 open-ended questions in qualitative interview form. Frequency and percentage of the obtained data by interview was calculated, classifed and content analyze was implemented. The universe of quantitative data consist of 2662 active tennis umpires, and the sample group consists of 419 umpires. Developed meausiring tool was used for quantitaive data. Item total correlation was examined for validation and then explaratory and confirmatory factor analysis were conducted. Alpha Cronbach's coefficent was calculated for reliability. Evaluations of items in the scale form were done 5 point Likert type scale. The measuring tool has 36 items under 4 factors; education officers, evaluation of education, education environment and planning of education. Because the data was not distributed normally, non-parametric tests; Mann Whitney U test and Kruskal-Wallis test were used. There was no difference detected, related to in-service education among tennis umpires in terms of their gender, concerned to education officers, education environment, planning and evaluation of education. There was difference detected, related to in-service education among tennis umpires in terms of their age, concerned to education officers, planning and evaluation of education. However no difference detected with regards to education environment. There was difference detected, related to in-service education among tennis umpires in terms of their umpiring category, concerned to planning of education and education environment. However no difference detected with regards to education officers and evaluation of education. Tennis umpires specified the subjects which must be the most focused on in service education as follows: Problems related with tennis rules, question of facts, responsibilities of tennis umpires, responsibilities of chair umpires, and rules for tennis umpires. Participants pointed out that limited length of courses effecting the education negatively. Moreover they stated that there are too many traniee in the courses as well as insufficient educators.