Sığır karaciğerindeki adenozin deaminaz enzim kinetiği üzerine taxus baccata (porsuk ağacı) ve persea americana(avokado) yapraklarından elde edilen metanol ekstrelerinin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of metanolic extracts from taxus baccata and persea americana leaves on kinetic behaviours of adenosine deaminase enzyme from bovine liver
- Tez No: 443960
- Danışmanlar: PROF. İLKER DURAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Adenozin Deaminaz, Avokado(Persea americana), İnhibisyon, Lineweaver-Burk, Michaelis-Menten, Porsuk(Taxus baccata), Adenozin Deaminaz, Avocado (Persea americana), Badger (Taxus baccata), Inhibition, Lineweaver-Burk, Michaelis-Menten
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sığır Karaciğerindeki Adenozin Deaminaz Enzim Kinetiği Üzerine Taxus Baccata(Porsuk Ağacı) ve Persea Americana(Avokado) Yapraklarından Elde Edilen Metanol Ekstrelerinin Etkilerinin Araştırılması Bu çalışmada sığır karaciğerinden kısmen saflaştırılan adenozin deaminaz enziminin fizikokimyasal ve kinetik özellikleri üzerine Taxus baccata ve Persea americana ekstraktlarının etkileri araştırılmıştır. ADA enziminin inhibitörsüz şartlarda çizilen Michaelis Menten ve Lineweaver Burk grafiklerinde V max değeri 8,32 IU/mg protein, Km değeri 0,06 mM olarak tespit edilmiştir. Taxus baccata ekstresinin iki farklı konsantrasyonunda çizilen Michaelis Menten ve Lineweaver Burk grafiklerinde %10-30dk bekletilmiş Taxus baccata konsantrasyonunda V max değeri 6,62 IU/mg protei , Km 0,07, %10-120dk bekletilmiş Taxus baccata konsantrasyonunda V max değeri 2,11IU/mg protein , Km 0,07, %5030dk bekletilmiş Taxus baccata konsantrasyonunda V max değeri 5,31 IU/mg protein , Km 0,06, %50-120dk bekletilmiş Taxus baccata konsantrasyonunda V max değeri 7,20 IU/mg protein , Km 0,08 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar %10-120dk ile %50-30dk bekletilmiş Taxus bileşenlerinin ADA enzimini Nonkompetetif türde inhibe ettiğini göstermektedir. Persea americana ekstresinin iki farklı konsantrasyonunda çizilen Michaelis Menten ve Lineweaver Burk grafiklerinde %10-30dk bekletilmiş Persea americana konsantrasyonunda V max değeri 8,44 IU/mg protein , Km 0,06, %10-120dk bekletilmiş Persea americana konsantrasyonunda V max değeri 1,67IU/mg protein, Km 0,06, %50-30dk bekletilmiş Persea americana konsantrasyonunda V max değeri 0,86 IU/mg protein, Km 0,07, %50-120dk bekletilmiş Persea americana konsantrasyonunda V max değeri 4,80IU/ mg protein, Km 0,06 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar %10-120dk ile %50-120dk bekletilmiş Persea bileşenlerinin ADA enzimini Nonkompetetif türde inhibe ettiğini göstermektedir. ADA enziminin Taxus baccata ve Persea americana tarafından bu şekilde inhibisyonu, antikanser özelliklerine katkı sağlayan mekakanizmalardan biri olabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Metanolic Extracts from Taxus Baccata And Persea Americana Leaves on Kinetic Behaviours of Adenosine Deaminase Enzyme from Bovine Liver In this study, effects of Taxus baccata and Persea americana extracts on kinetic behaviours of adenozin deaminase enzyme isolated from bovine liver were investigated. Vmax value of the enzyme was calculated to be 8,32 IU/mg protein, and Km value as 0,06 mM by using Michaelis-Menten and Lineweaver-Burk graphs. In the inhibition studies, it has been observed that kinetic behaviour of the enzyme exhibits variations depending on the inhibition periods and concentrations. In this regard, the enzyme is inhibited by the taxus baccata extract noncompetetively at the conditions of 50 % concentration for 30 min, and of 10 % concentration for120 min. However, no inhibition was observed at the conditions of 10 % concentration for 120 min, and of 50 % concentration for 30 min. Similarly, it has been observed that persia americane extract can inhibit the eznyme noncompetetively at the conditions of 50 % concentration for 120 min and 10 % concentration for120 min. However, no inhibition was observed at the other conditions. Although present results demonstrate that ADA enzyme can be inhibited by Taxus baccata and Persea americana extracts under some experimental conditions, it is yet not clear whether these results are of importance with regard to the therapeutic potentials of these herbs in the cancer therapy. Subject needs further researches.