Ankara ili kamu hastanelerinde dışarıdan hizmet alımı kapsamında çalışan işçilerde sendikaya bağlılık durumunun değerlendirilmesi
An evaluation of condition of commitment to the trade union among subcontracted laborers working in public hospitals in Ankara
  1. Tez No: 443959
  2. Yazar: JEBAĞI CANBERK AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİYE YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: hastane, sendika, sendikaya bağlılık, hospital, trade union, union commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ankara İli Kamu Hastanelerinde Dışarıdan Hizmet Alımı Kapsamında Çalışan İşçilerde Sendikaya Bağlılık Durumunun Değerlendirilmesi Bu çalışma Ankara ilinde sendikaya üye olan ve hastanelerde dışarıdan hizmet alımı kapsamında çalışan işçilerin sendikaya bağlılık düzeylerini saptamak ve sosyo-demografik özelliklere göre farklılıklarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın evrenini DİSK Genel-İş sendikasına üye olan 1653 kişi oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini 334 kişi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak anket uygulanmıştır. Ankette, kimi sosyo-demografik değişkenler ile Bilgin (2003) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sendikaya Bağlılık Ölçeği”yer almaktadır. Veriler bilgisayar ortamında ve SPSS programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Sendikaya Sadakat alt boyutunun puan ortalaması (=29,20; ±5,05), Sendikaya Karşı Sorumluluk alt boyutunun puan ortalaması (=9,72; ±2,46), Sendika İçin Çalışmaya İsteklilik alt boyutunun puan ortalaması (=8,57; ±2,03), Sendikalılığın Önemine İnanma alt boyutunun puan ortalaması (=13,98; ±2,91) olarak bulunmuştur. Ayrıca Sendikaya Bağlılık Ölçeği'nin toplam puan ortalaması (=61,45; ±9,60) olarak hesaplanmıştır. Cinsiyet ile toplam puan arasında kadınlar yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte çalışılan kurum ve işyerindeki göreve göre de anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Ancak, yaş, medeni durum, eğitim, toplam çalışma yılı, sendikaya üyelik süresi açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Sendikaya Bağlılık Ölçeğinin alt boyutlarından olan Sendikaya Sadakat boyutu ile cinsiyet, çalışılan kurum, işyeri görevi arasında farklılık bulunmuştur. Sendikaya Karşı Sorumluluk boyutu ile yaş, çalışılan kurum, işyeri görevi, sendika üyeliği süresi arasında farklılık bulunmuştur. Sendika İçin Çalışmaya İsteklilik boyutu ile yaş, çalışılan kurum, işyeri görevi, toplam çalışma yılı arasında farklılık bulunmuştur. Sendikalılığın Önemine İnanma boyutu ile cinsiyet, medeni durum, eğitim, çalışılan kurum, işyeri görevi, sendika üyeliği süresi arasında farklılık bulunmuştur. Sendikaya bağlılık konusunda hastanelerde çalışanlar için daha fazla araştırma yapılmalı, daha geniş kitlelere ulaşılmalı ve farklı değişkenlerle tekrarlanmalıdır. Ayrıca çalışanların sendikal bağlılığını artırmak için sendikaların üyeleri ile daha güçlü ilişkiler geliştirmesi, sendikal eğitimler düzenlemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine commitment levels of subcontracted laborers who are members of a trade union and working in Public Hospitals in Ankara to the Trade Union and to specify their socio-demographic differences. The research contains 1653 members of DİSK Genel-İş Trade Union. 334 participants are participated to sampling. Questionnaire is used as a means for data collection. In the questionairre, Some socio-demografic variables and "Commitment to Trade Union Scale' that is revised for Turkish by Bilgin (2003) are included. Datas are analyzed on the computer by using SPSS. As a result, the sublevel mean point of commitment to trade union (=29,20; ±5,05), the sublevel mean of responsibility to trade union (=9,72; ±2,46), the sublevel mean of willingness to work for trade union (=8,57; ±2,03), the sublevel mean of belief in the importance of trade union (=13,98; ±2,91) was found. In addtition, the mean of commitment to trade union (=61,45; ±9,60) is calculated. Any statistically significant difference is not obtained between gender and the total point and also no statistically significant difference with refence to position in the workplace. Moreover, age, marital status, education, total work duration, trade uninon membership does not make any significant statistical difference. Some statistically significant difference between Loyalty to Trade Union which is the subquestion of Commitment to Trade Union Scale, and gender, workplace, position in the workplace. Statistically significant difference is observed between responsibility to Trade Union and age, workplace, position t the workplace, membership. Between willingness to work for Trade Union and age, workplace, position at the worklace and total work duration some differences are detected. Also some statistically significant differences between tbe belief in the importance of the Trade Union and gender, martial status, education, workplace, position at the workplace, membership are obsserved. In terms of commitment to the trade union among laborers more research has to be conducted for reaching more laborers and such reaches with same variables has to be repeated. Besides in hopes for increasing the commitment to the trade union, it is advised that tight relationships with the members of trade union has to be developed and educational meetings has to be organized.