Alt ekstremite ekstansör kas kuvvetinin elit yüzücülerde çıkış performansına etkisi
The effect of lower limb extensor muscle strength on start performance in elite swimmers
- Tez No: 443973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET RAMAZANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: yüzme, çıkış, biyomekanik, OSB11, kuvvet, swimming, start, biomechanics, OSB11, force
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma, yüzme sporunda alt ekstremite ekstansör kas kuvvetinin elit yüzücülerde farklı çıkış performanslarına etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, 16 yaş üstü (N=19; Yaş=17,33±2,69; Boy=1,78±0,05; BMI=22,16±1,80) en az 4 yıl aktif olarak Galatasaray spor kulübünde lisanslı yüzmeye devam eden sporcular katılmıştır. Değerlendirmeler havuz ve laboratuvar ölçümleri olarak iki aşamada yapılmıştır. Havuz ölçümlerinde yarış çıkış teknikleri (grab, track ve kick) uygulanmış, sporcuların ayak bası, reaksiyon süresi, 15m serbest yüzme derecesi, çıkış reaksiyon süresi, suya giriş mesafesi ve suya giriş açısı ölçülmüştür. Labratuvar ölçümlerinde boy-ağırlık, dikey sıçrama, işitsel reaksiyon ve izokinetik kuvvet cihazı ile ayak bileği, diz ve kalça maksimum kuvvetleri ölçülmüştür. Bulgular: Farklı tekniklerdeki çıkış performansı değerlendirildiğinde kick çıkış tekniğinin depar taşından ayrılma süresi diğer tekniklere göre daha kısa olarak bulunmuştur (p=0,000). Ön ve arka ayak kavrama süresi ve itme kuvveti kick çıkış tekniğinde daha kısa olduğu belirlenmiştir, sporcunun depar taşından daha önce ayrıldığını göstermektedir (p=,000). Kick çıkışı itme kuvveti ortalaması ve maksimum itme kuvveti diğer çıkış tekniklerine göre daha düşük bulunmuştur (p=,000). Suya giriş mesafesi açısından bakıldığında Kick çıkış tekniğinde daha az kuvvetle daha ileriye gidildiği görülmüştür (p=,000). Sonuç: Yapılan ölçümlerde kick çıkış tekniğinde suya giriş mesafesinin daha uzun olduğu ve daha az kuvvet uygulayarak çıkış yapıldığı bulunmuştur. Yüzme yarışlarında performansın belirleyicisi olan süre avantajına en iyi etkisi olan çıkış tekniği kick çıkış tekniği olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, lower limb extensor muscle strength in the elite swimmers in the sport of swimming is done with the aim to determine the effect of different start performance. Methods: Research, 16 years of age (n = 19; age = 17.33 ± 2.69; Height = 1.78 ± 0.05, BMI = 22.16 ± 1.80) at least 4 years as an active athletes who continue to licensed swimming Galatasaray sports club participated. The assessments were made with the pool and laboratory measurements. Race start measurement techniques in the study pool (grab,track and kick) is applied, the start reaction time athletes, 15m freestyle degree and thrust force is determined. The start reaction time is three start technical, visual and auditory reaction time, vertical jump and 15 m swimming degree of distance was measured. Results: Carried start without leaving time to outrun the kicker technique was found to be shorter than other techniques when evaluating the performance of different techniques in start (p=0.000). Front and rear foot while gripping and pushing force is determined to be shorter in kick starting technique shows that before leaving the athletes moved to outrun (p=000). Kick average thrust output and maximum thrust start was lower than other techniques (p=000). Kick start the technical terms of the distance enters the water showed that less force to go further (p=000). Conclusion: The technical kick out of the measurements is longer than the distance to the water inlet and outlet was found that applying less force structures. The impact of the start of the best technical advantage of the determinant of the performance period is determined as the swimming competitions kick start technique.