Tarım işçilerinin sağlık sorunları
Health problems of agricultural workers
  1. Tez No: 44429
  2. Yazar: BUHARA ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARSLAN TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım işçisi, iş sağlığı, sağlık sorunları, kadın, çocuk, Agricultural worker, occupational health, health problems, female, child
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Tarım İşçilerinin Sağlık Sorunları Çalışmamız, halen bir tarım ülkesi olma özelliğini sürdüren ülkemizin özellikle endüstri bitki yetiştiriciliğinin geniş bir tarım arazisinde yapıldığı Çukurova Bölgesi'nde Adana ili Yumurtalık ilçesi sınırları içinde pamuk tarımında çalışmakta olan 550 işçinin sağlık sorunlarını saptamak amacıyla yapıldı. Çok sayıda tarım işçisinin bulunduğu ülkemizde, özellikle pamuk çapalama ve toplama işinde yoğun işgücüne gereksinim duyulmakta ve büyük gruplar halinde çalışılmaktadır. Çevre sağlığı sorunları ile ilgili olarak; işçilerin demografik özellikleri tanımlandı, tarım işçilerinin fiziksel ve sosyal çevre koşulları saptandı. İş sağlığı sorunları ile ilgili olarak; tarım işçisinin tanımı yapıldı, sınıflandırıldı, sosyal güvence durumları araştırıldı, çalışma koşulları, süreleri ve ücret durumları saptandı, fizik muayeneleri ve laboratuvar muayeneleri yapılarak sağlık sorunları belirlendi, geçirdikleri meslek hastalıkları ve iş kazaları araştırıldı, sunulan sağlık hizmetlerinin niteliği ve ne derecede yararlanabildikleri araştırıldı. Çalışma sonuçlarımıza göre; toplam 122 hanede bulunan 550 işçinin 124'ü erkek (% 22.5), 177'si kadın (% 32.7), 249'u çocuk (% 45.3) işçidir. Hanelerin % 70'inde 5 ve üzeri nüfus birarada yaşamaktadır ve hanelerin % 74.6'sında çalışan nüfus 4 ve üzerindedir. Fiziksel çevre koşulları ile ilgili olarak; hanelerin % 58.2'sinin tuvalet sorunu olduğu saptanmıştır ve tüm hanelerin sadece % 13.9'unda foseptik bulunmaktadır. Hanelerin % 26.2'si çeşmeden içme suyu almaktadır. Araştırmamızdaki tüm hanelerin % 60'ı sağlık ocağından 5 km.'den daha fazla uzaklıktadır. Hanelerin % 48.8'i sağlık ekibi tarafından düzensiz olarak ziyaret edilmektedir ve yine hanelerin % 86.9'unun ilk başvuru yeri sağlık ocağıdır. Erkek işçilerin % 84'ünün başka bir geliri olmadığı saptanmıştır. Meslek hastalığı geçiren erkek işçilerin oranı % 3.2, iş kazasına uğrayanların oranı ise % 7.3 olarak bulunmuştur.Yapılan fizik muayene sonucunda erkek işçilerin % 35.5'inde sistem patolojileri saptanmıştır. Bu patolojiler sırasıyla; solunum sistemi (% 29.5), kas-eklem sistemi (% 22.7), sindirim sistemi (% 15.9) ve kulak-burun-boğaz (% 11.3) olarak belirlenmiştir. Araştırmamız kapsamındaki kadın işçilerin % 87.2'sinin ilk evlilik yaşı 20'nin altındadır ve % 44.8'inin 5 ve daha fazla çocuğu vardır. Ayrıca % 75.2'si sağlık personeli yardımı olmadan doğum yapmıştır. Kadın işçilerin % 96.6'sı adet döneminde çalışmasını sürdürmektedir. Yapılan fizik muayene sonucunda kadın işçilerin % 59.6'sı sistem patolojileri saptanmıştır. Bunlar; kas-eklem sistemi (% 33.9), genital sistem (% 9.7), sindirim sistemi (% 8.1), kan sistemi (% 8.1), psikiyatri (% 8.1) olarak sıralanmaktadır. Kadın işçilerin hiçbiri meslek hastalığı geçirmemişlerdir, iş kazasına uğrayanların oranı ise % 0.6'dır. Araştırmamızdaki çocuk işçilerin % 27.7'sinin eğitimi yoktur ve % 96.7'si 15 yaş altında çalışmaya başlamıştır. Çocuk işçilerde fizik muayene sonucu saptanan patolojilerin oranı % 36.9 olup sistemlere göre dağılımı sırasıyla şöyledir: sindirim (% 38), kulak-burun-boğaz (% 17.6), deri (% 8.7). Çocuk işçilerin Vücut-Kitle İndeksi (BMI) hesaplanmış ve % 61.9'unda kronik enerji yetmezliği saptanmıştır. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar, bu konuda Türkiye'de yapılan diğer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırıldı ve bu doğrultuda öneriler geliştirilerek konu ile ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordinasyon kurmak ve önerileri sunmak için çalışmalara başlandı.
Özet (Çeviri)
115 8. SUMMARY Health Problems of Agricultural Workers Turkey has still continued its agricultural country characteristic and we have studied to search health problems of 550 cotton agricultural workers in Yumurtalık of Adana city of Çukurova Region in which industrial plants were grown in a wide area. A lot of agricultural workers have been in Turkey and especially cotton agriculture needs an intensive labor and big groups of workers. As related to environmental health problems of agricultural workers; their demographic cases, physical and social environmental conditions were defined. As related to occupational health problems of agricultural workers;“agricultural worker”is defined, their subgroups were classified, their social security positions were searched, their working conditions, hours and their fares were described. Their health problems were searched after physical and laboratory examination, their occupational diseases and injuries were asked, quality of health services which were given to them and how they can use these services were searched. According to the results of our study, total 122 houses have 550 cotton agricultural workers and these workers are 124 male (22.5 %), 177 female (% 32.2), 249 children (% 45.3). In 70 % of total houses 5 or more persons live together and 75 % of them have 4 or above working persons. Related to physical environment conditions; 58.2 % of the houses have toilette problem and only 13.9 % of all the houses have septic tanks. 26.2 % of he houses in our study use fountain water. The houses which are 5 km or over from Village Health Center are 60 %. Center Health teams visit 48.8 % of them irregularly. 86.9 % of all the houses first go to Health Center. 86.9 % of the male workers don't have another income. 3.2 % of the male workers have exposed occupational diseases and 7.3 % of them had occupational injuries. According to the physical examination results 35.5 % of the male workers have pathological systems and these are respiratory system (29.5 %), musculosceletal116 system (22.7 %), gastrointestinal system (15.9 %), autolarengological system (11.3 %) respectively. 87.2 % of the female workers had first marriage under aged 20 and 44.8 % of total female workers have 5 or above children. 75.2 % of them had birth without health personnel help. 96.6 % of total female workers in our study work in menstrual period. The female workers have no occupational diseases but 0.06 % of them had occupational injuries. After the physical examination, we found that 59.6 % of them had pathological systems. These systems are musculosceletal system (33.9 %), genital system (9.7 %), gastrointestinal system (8.1 %), hematological system (8.1 %) respectively. 27.7 % of child workers don't have education and 96.7 % of them began to work aged under 15. 36.9 % of the children have pathological systems and they are gastrointestinal system (38 %), autolarengological system (17 %), dermal system (8.7 %) respectively. 61.9 % of the child workers are in chronic energy insufficiency. Results of this study was compared with the other studies in Turkey about this subject and advises were prepared and aimed to supply coordination between related to organizations and associations.