Polatlı İlçesine gelen gezici kadın tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşulları ile sorunları üzerine bir araştırma
A Research on labour and life conditions and problems of mobile agricultural women labourers coming to Polatlı district
- Tez No: 104436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT GÜLÇUBUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Agriculture, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Agricultural labour, Agricultural woman labour, Mobile agricultural labour, Temporary agricultural labour
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLATLI İLÇESİNE GELEN GEZİCİ KADIN TARIM İŞÇİLERİNİN ÇALIŞMA VE YAŞAM KOŞULLARI İLE SORUNLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA F.Tuba ALTUNPIÇAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tanm Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Bülent GÜLÇUBUK Bu araştırma Ankara İli Polatlı İlçesi köylerinde yürütülmüştür. Araştırmada gezici tanm işçiliği yapan kadınların çalışma ve yaşam koşullan ile sorunlannm incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulgulan şu şekilde özetlenebilir: Araştırmada incelenen gezici kadın tanm işçileri 21-40 yaş arasındadır. Kadınların %86,5'i evli, %13,5'i duldur. Aile basma düşen mevcut birey sayısı 5,48'dir. Gezici kadın tanm işçilerinin sadece %21,2'si okur-yazardır. Tanm işçileri Diyarbakır ve Hatay' dan gelmektedir. Ve, yaklaşık 6 ay kadar burada kalmaktadır. Tanm işçisi aileler naylon çadırlarda ve ilkel koşullarda yaşamaktadır. İşçiler günde ortalama 8-9 saat çalışmaktadır. İncelenen ailelerin %89,2'si yoksul aile konumundadır. Kadınlann %70,3' ü boş zamanlarının bulunmadığım belirtmiştir. Aynca, kadınlann %91,9'u tanm işçiliğini sevmemektedir. Gezici tanm işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarında önemli soruman bulunmaktadır. Sorunlardan başlıcalan; ücret koşulları, sosyal güvenlik durumları, içme suyu, tuvalet-banyo, çocuklann eğitimi, barınma koşullan ve sağlık olanaklannın yetersizliğidir. 2001, Sayfa:58 ANAHTAR KELİMELER: Tarım İşçiliği, Kadın Tanm İşçiliği, Gezici Tanm İşçiliği, Geçici Tanm İşçiliği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON LABOUR AND LIFE CONDITIONS AND PROBLEMS OF MOBILE AGRICULTURAL WOMAN LABOURERS COMING TO POLATLI DISTRICT F.TubaALTUNPIÇAK Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Bülent GÜLÇUBUK This resarch was carried out in the village of Polatlı district in Ankara. The main purpose of this research is to study labour and life conditions of mobile agricultural labour women. The findings of this research can be summerized as follows:Mobile agricultural woman labourers are between 21 and 40 years old. 86,5 % women are married and 13,5 % of women are widowed.In the analyses, the average family size found as 5,48,Only 21,2 % women are literate. The agricultural labour families are coming from Diyarbakır and Hatay. And, they are staying approximately 6 months in Polatlı. The agricultural labour families living plastic tents and under primitive conditions. Agricultural labourers are working an average 8-9 hours in a day. In the analyses, 89,2 % of families are found as a poor family. 70,3 % of women has decline that haven't free time. Also, 81,9 % of women don't like to agncaltural labour. The agricultural woman labourers have a lot of problems that about labour and life conditions. These problems can be summerized as follows; wage conditions, social sequrity, drinking water, toilet-bath, education of children, live conditions and insufficiency of health opportunities. 2001, 58 pages