Kars ili Kağızman ilçesi atmosferik polenlerinin belirlenmesi
Determination of atmospheric pollens in Kars Kağızman district
- Tez No: 444320
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA KEMAL ALTUNOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Kağızman, mantar sporu, polen, polen takvimi, Kağızman, fungi spores, pollen, pollen calendar
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kafkas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Kars - Kağızman atmosferindeki polen ve mantar sporlarının yoğunlukları belirlendi. 06 Temmuz 2014 – 06 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada gravimetrik metod ve durham cihazı kullanıldı. Çalışma süresinnce Kars ili Kağızman ilçesi atmosferinde 17 odunsu ve 14 otsu bitkilere ait toplam 880 polen/cm2 ve 7 tane mantar spor taksonuna ait 361 spor/cm2 tespit edildi. Otsu bitkilere ait polenlerin en fazla polen üreten taksonlar olduğu tespit edildi. Odunsu bitkilere ait polenlerin toplam polenler içerisinde %25.70'ini, otsu bitkilerin %40.82'sini, mantar sporları %27.29'unu, tanımlanamayanların oranı ise %6.20 olarak saptandı. Odunsu bitkilerin Kars-Kağızman atmosferinde Nisan ayında, otsu bitkilerin Ağustos ayında ve mantar sporlarının Haziran ve Ekim aylarında en yoğun oldukları tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Pollen and fungi spore concentration of Kars - Kağızman atmosphere were carried out in this study. Gravimetric method and durham particle sampler were used during study period from 6th July 2014 to 6th June of 2015. Total 880 pollen / cm2 belonging to 17 arboreal and 14 nonarboreal plants and 361 spores / cm2 belonging 7 spore taxa were Obtained annualy. While nonarboreal pollens (40.82 %) were calculated as the highest amount of pollen, plant taxa were determined as 25.70 % of the investigated region. Besides, fungi spores were Evaluated as 27.29 %. of the total particles in the atmosphere. Unidentified were constitued as pollen, 6.20% of the pollen graine. While arboreal pollens were reached the maximum pollen content in April, the higest amount of nonarboreal pollens were recorded in August. Maximum levels of fungi spores were recorded in June and October.