Liquid drop model and alpha decay in nuclear structure study
Nükleer yapı çalışmasında sıvı damla modeli ve alfa bozunumunun kullanımı
  1. Tez No: 444442
  2. Yazar: DASHTY TAHER JAMEEL AZİZAGHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı damla modeli, bağlanma enerjisi, kabuk düzeltmesi, kabuk etkisi, alfa bozunumu, yarı ömür, doğrusal olmayan regrasyon, Liquid drop model, binding energy, shell correction, shell effect, alpha decay, half-life, nonlinear regression
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Altı farklı sıvı damla modeli (LDM) formülü (LDM1, LDM2, LDM3, LDM4, LDM5 ve LDM6) 3252 çekirdek izotopunu dört gruba sınıflandırarak: deformasyon grubu ki altı setten oluşur, bozunma modu grubu ki iki setten oluşur, spin grubu ki altı setten oluşur ve son grup ki bütün izotopları gözönünde bulundurur, atom çekirdeğinin bağlanma enerjisini tasvir etmek için incelenmiştir. LDM6 ilk defa bu çalışmada oluşturulmuş ve çekirdek bağlanma enerjisini hesaplamada kullanılmıştır. Doğrusal olmayan regrasyon metodunu kullanarak bütün LDM formüllerinin katsayıları hesaplanmıştır. Dahası bütün LDM formüllerini kullanarak her grup için kök kare ortalama (RMS) değerlerini hesapladık. Hesaplanan bütün bağlanma enerjisi verileri deneysel ölçüm sonuçlarıyla kıyaslanmıştır. Bu çalışmada kabuk düzeltmesinin ve kabuk etkisinin bütün LDM formüllerine eklenmesiyle RMS değerlerinin nasıl küçüldüğü gösterilmektedir. Bu tezde aynı zamanda alfa bozunum yarı ömrü beş farklı yarı ampirik formülle çift- çift, çift-tek, tek-çift ve tek-tek çekirdekler için bir sistematik çalışma yapılmıştır. 459 farklı izotop için hesaplanan yarı ömürler dikkatlice ölçülen değerler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Six different liquid drop model (LDM) formulas (LDM1, LDM2, LDM3, LDM4, LDM5 and LDM6) were analyzed to describe nuclear binding energy for 3252 nuclei which were classified into four groups; deformation group which contain six sets, decay mode group which contain two sets, spin group which contain six sets and final group which contain all nuclei. LDM6 was firstly formed and used in this study to represent nuclear binding energy. We determined the coefficients of all LDM formulas by using nonlinear regression method. Moreover we calculated root mean square (RMS) for all nuclei groups by using all LDM formulas. Comparison of experimental data of binding energy with calculations was also studied for all LDM formulas. It is shown in this study that by adding shell correction and shell effect terms to all LDM formulas RMS is being smaller. A systematic study on alpha decay half-lives using five different semi-empirical formulas for even-even, even-odd, odd-even and odd-odd nuclei was also done in this thesis. Calculated half-lives were carefully compared with measured ones for 459 different isotopes.