Fındıkköy (Kütahya)yöresi volkaniklerinin mineralojisi, petrografisi ve jeokimyası
Mineralogy, petrography and geochemistry of Fındıkköy (Kütahya) volcanics
- Tez No: 444493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAFER ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bazaltik trakiandezit, Fındıkköy, Kütahya, Trakiandezit, Volkanik kayaçlar, Basaltic trachyandesite, Fındıkköy, Kütahya, Trachyandesite, Volcanic rocks
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Volkanik faaliyetler Ege Bölgesi'nde yaygın bir şekilde gözlenmektedir. Bu volkanik faaliyetlerin bir kısmı Kütahya ili Fındıkköy yöresi ve çevresinde Miyosen yaşlı andezitik ve bazaltik bileşimli lavlar ile temsil edilmektedir. Bu çalışmada Miyosen yaşlı bu volkanik kayaçlar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Fındıkköy (Kütahya) çevresindeki volkanik kayaçların mineralojisi, petrografisi ve jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. İnceleme alanında Mesozoyik ve Senozoyik döneme ait birimler yüzlek vermektedir. İnceleme alanının temelini Üst Kretase yaşlı Tavşanlı Zonu kayaçları oluşturmaktadır. Bu kayaçların üzerine uyumsuzlukla gelen Alt Miyosen yaşlı Sabuncupınar formasyonu, Sabuncupınar formasyonunu uyumsuz olarak örten Alt Miyosen yaşlı volkanik birimler, bu birimlerin üzerine de Orta Miyosen yaşlı Çokköy ve Üst Miyosen yaşlı Emet formasyonuna ait birimler gelmektedir. En genç birim ise Kuvaterner yaşlı alüvyondur. Fındıkköy yöresindeki volkanik kayaçlar petrografik özellikleri açısından detaylı olarak incelenmiştir. Bu volkanik kayaçlar, siyah ve grimsi renklerde trakiandezit ve bazaltik trakiandezitler ile temsil edilmektedir ve genelde bu kayaçlardan alınan örneklerde mikrolitik porfirik doku hakimdir. Bu volkanik kayaçlar plajiyoklas, ojit, biyotit, olivin fenokristallerinden, plajiyoklas mikrolitlerinden ve opak minerallarden oluşmaktadır. İkincil mineral olarak klorit ve kalsit yer yer gözlenmektedir. Plajiyoklas fenokristallerinde gözlenen elek dokusu, zonlu doku ve bozunmalar kayaçlarda dengesizlik dokusu olarak gözlenmiştir. Bu durumun olmasına yani plajiyoklaslardaki elek dokusundaki boşlukların olmasının nedeni, ergiyik içindeki plajiyoklaslara kristallenme sırasında dışarıdan farklı bir sıcaklıkta farklı bir magma karmaşığının ergiyiğe katılmasıyla olmuştur. Saha çalışmaları sırasında alınan örneklerin jeokimyasal özelliklerini tespit edebilmek için ana oksit, iz ve nadir toprak element analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda diyagramlar oluşturulmuştur. Jeokimyasal analiz verileri ile oluşturduğumuz diyagramlardan Fındıkköy volkaniklerinin mineral ayrımlaşması ile oluştuğu ve bu oluşum sırasında kabuksal kirlenme ve/veya levha içi zenginleşmenin de etkili olabileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Volcanic activity is observed widely in the Aegean region. This is a part of the volcanic activity in the region ve around the province of Kütahya Fındıkköy Miocene andesitic ve basaltic lava flows are represented by. This study examined the Miocene aged volcanic rocks. Fındıkköy (Kütahya) around the mineralogy of volcanic rocks, is the purpose of the study examining the petrographic ve geochemical features. Mesozoic ve Cenozoic period units in the study area is exposed to. İt constitutes the basis of the study area, the upper Cretaceous aged rocks Tavşanlı Zone. This view from the Lower Miocene unconformity Sabuncupınar formation of rocks, unconformably overlying Formation Sabuncupınar Lower Miocene volcanics units, also on top of the units of the Middle Miocene Çokköy ve Upper Miocene aged Emet formation. The youngest is aged alluvial Quaternary unit. Fındıkköy volcanic rocks in the area were examined in detail for petrographic Features. These volcanic rocks are represented by black ve grayish in color ve basaltic trachyandesite ve trachyandesite ve these volcanic rocks are dominated microlitic porphyric texture. Volcanics of plagioclase, augite, biotite, olivine phenocrysts, plagioclase consists of microlites ve opaque minerals. Secondary minerals are observed in places chlorite, ve calcite. Science plagioclase crystals observed sieve tissue, tissue ve decay in zone rocks it has been observed in tissue imbalance. This being the case that the reason why there are gaps in the mesh texture in plagioclase, the plagioclase in the melt during crystallization of magma at a different temperature, a different outside the complex has joined the melt. Of the samples taken during field studies to detect the geochemical characteristics on the major oxide, rare earthes ve trace element analyzes have been emplemented. This analysis results in the diagram are formed. Geochemical analysis of data ve the diagrams we created Fındıkköy volcanic mineral that occurs during differentiation ve the formation of crustal contamination ve / or intra-plate enrichment was observed to be effective.