Bayındır, Yusuflu Köyü geleneksel yerleşim dokusunun çözümlenmesi ve koruma önerisi
Pattern analysis of Bayindir, Yusuflu traditional settlement and approaches to conservation
  1. Tez No: 444761
  2. Yazar: BESTE ULUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP GÜL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuflu Köyü, geleneksel mimari, koruma, kırsal mimari, Bayındır, İzmir, Yusuflu, traditional architecture, preservation, rural architecture, Bayındır
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
İzmir ilinin Bayındır ilçesine bağlı olan ve ilçeye 5 km uzaklıkta konumlanan Yusuflu Köyü, kuruluşu 16. Yüzyıla dayanan bir yörük köyüdür. Bu tarihlerden günümüze kadar gelebilen köyün tarihi dokusu içerisinde 19. yy 2. yarısı ve 20 yy. da inşa edilen konutların dışında 2 adet yağhane, 1 adet okul yapısı ,1 mescid, 5 çeşme, 1 köprü, 1 karakol yapısı bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında, köyün kurulduğu zamandan günümüze kadar özgün niteliklerinin önemli bir bölümünü koruyarak varlığını sürdüren geleneksel dokunun koruma amaçlı belgelenmesi için envanter çalışması yapılmıĢtır. Bu envanterler ışığında geleneksel dokuya ilişkin yapım sistemi, kat adedi, fonksiyon, üst örtü, özgünlük durumu ve dönem analizleri yapılmıĢ, bu analizlerin sonucu olarak da köyün geleneksel dokusunda meydana gelen bozulma ve değişiklikler saptanmıştır. Bu bozulmaların sebepleri incelenerek, köy dokusunun korunma sorunları tespit edilmiş ve bu sorunların çözülebilmesi için yerleşim ölçeğinde ve tek yapı ölçeğinde koruma önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı, köydeki geleneksel yerleşim dokusunun özgün karakterini oluşturan öğelerin daha sonra yapılabilecek çalışmalara kaynak olabilecek şekilde belgelenmesi , bölgenin koruma sorunlarının tespit edilerek bu sorunların çözülebilmesi için koruma yaklaşımları oluşturulmaya çalışılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Yusuflu village is a Yörük village which is founded in 16 century and it is located 5 km away from Bayındır district of Ġzmir.Yusuflu has not only 19 th Centuries second half and 20th century constructed houses but also has 2 olive oil plant, 1 school, 1 mosque, 5 fountain , 1 bridge , 1 police station in its historical pattern, that managed to survive since foundation of the village. There has been an inventory study in order to document,original characteristics of the historical pattern that mostly remained from foundation of the village until nowadays.In the light of the inventory, several analysis have been conducted. As a result of analysis,deformations and modifications in historical pattern of the village, are determined.Reasons of deformations and modifications has been studied and preservation problems in historical pattern are identified. In order to solve these preservation problems, not only in one structure scale but also in settlement scale preservation suggestions have been raised. Main reason of the study is to document, original characteristics of traditional settlement pattern in Yusuflu, for future studies. Identifying preservation problems in the area and suggestions in solving the preservation problems.