Çevre jeofiziğinde manyetik duyarlılık ölçümleri ile kirlilik belirlenmesi: Bir uygulama örneği
Determining pollution with magnetic susceptibility measurements in environmental geophysics: A case study
  1. Tez No: 444875
  2. Yazar: GİZEM UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHEYR KAMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre jeofiziği, kirlilik, manyetik duyarlılık, MS2E sensörü, Environmental geophysics, pollution, magnetic susceptibility, MS2E sensor
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Geçmişi henüz diğer arama yöntemlerine göre tüm dünyada yeni olan çevre jeofiziği, ülkemiz için de çok yeni, ancak hızla ve vakit geçirilmeden üzerinde durulması ve çalışmaların yapılması gereken bir alandır. Bu çalışmada da, manyetik duyarlılık ölçümlerinin bölgenin ağır metal bakımından kirliliğinin belirlenmesinde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Manyetik arama yönteminin amacı; yerin manyetik alanındaki değişimlerinin incelenmesidir. Manyetik duyarlılık yönteminin kirlilik analizlerinde kullanılabilmesi, kirliliğe yol açan ağır metallerin ( Pb, Zn, Co, vs. ) manyetik duyarlılık anomalisi vermesi nedeniyledir. Özellikle son yıllarda manyetik yöntem kullanılarak çevre kirliliklerinin saptanması bu çalışmanın hazırlanmasında ışık tutmuştur. Bartington marka MS2E sensörü kullanılarak ağır metallerin neden olduğu toprak üstü kirlilik üzerine araştırma yapılmıştır. Yoğun trafik akışının gözlendiği İzmir Aliağa çevreyolu, Isparta Aliköy - Akkent yol güzergâhı ve Isparta Göltaş fabrikası ana yolu üzerinde yapılan arazi çalışmalarında ciddi toprak kirliliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental geophysics, which has recently been popular in the world, in comparison with the other searching techniques is also new for our country. But it is a branch that we have to urge upon and study without wasting time. İn this thesis, it has been searched that if magnetic susceptibility measurements can be used to determine the level of heavy metal pollution or not. The purpose of magnetic searching technique is to analyse the magnetic alterations of the ground. Due to the pollution which is caused by heavy metals (Pb, Zn, Co, etc.) giving magnetic suceptibility anomaly, this method can be used in the case of pollution analysis. Especially the success in studies about the environmental pollution that has been carried out by using the magnetic method in recent years, provide an insight to prepare this thesis. By using the Bartington MS2E sensor, the research has been done about the soil pollution caused by heavy metals. In the field studies done on the roads with busy follow of traffic. Such as; the belt highway of İzmir-Aliağa, Isparta Aliköy-Akkent and the Göltaş fabric on Isparta highway, it has been confirmed that there is heavy soil pollution.