Etlik damızlık yumurtalarına leptin in-ovo enjeksiyonunun çıkış gücü ve etlik piliç performansı üzerine etkileri
The effects of in-ovo injection of leptin in broiler breeder eggs on hatchability and broiler performance
  1. Tez No: 444959
  2. Yazar: BAHADIR CAN GÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: leptin, in-ovo injection, hatchability, broiler performance, feed intake, feed efficiency
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, etlik damızlık yumurtalarına uygulanan in-ovo leptin enjeksiyonunun kuluçka performansı ve etlik piliç performansı üzerine etkileri incelenmiştir. İki aşamalı projenin ilk aşamasında, ticari bir etlik damızlık işletmesinden temin edilen 1000 adet döllü yumurta kullanılmıştır. 300 adet yumurtaya herhangi bir işlem yapılmamış standart kuluçka koşulları sağlanmış (K), 100 adet yumurtaya negatif kontrol amaçlı kuluçka öncesi 1 ml fosfat tampon çözeltisi enjekte edilmiş (NK), 300 adet yumurtaya kuluçka öncesi 1 µg Leptin enjekte edilmiş (L1), 300 adet yumurtaya ise kuluçkanın 5. günü 1 µg Leptin enjekte edilmiştir (L5). Kuluçka aşamasının sonunda, kuluçka performansı (çıkış gücü, çıkış zamanı, embriyonik ölümler) ve civciv kalite özellikleri (civciv ağırlığı, civciv uzunluğu, sarı kesesi ağırlığı) verileri değerlendirilmiştir. İkinci aşamada, kontrol, L1 ve L5 gruplarından çıkış yapan civcivler 42 gün boyunca standart büyütme koşullarında yetiştirilmişlerdir. Bu aşamada etlik piliç performansları (etlik piliç canlı ağırlığı, etlik piliç yem tüketimi, etlik piliç yemden yararlanma değeri, yaşama gücü) değerlendirilmiştir. Deneme sonucunda in-ovo leptin enjeksiyonu çıkış gücü, çıkış zamanı, embriyonik ölümler, civciv ağırlığı, civciv uzunluğu ve sarı kesesi ağırlığını önemli düzeyde etkilediği (P0.05) saptanmıştır. En erken civciv çıkışı, en yüksek civciv ağırlığı, en yüksek civciv uzunluğu ve en yüksek sarı kesesi ağırlığı L5 grubunda saptanmıştır. 6.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of in-ovo leptin injection on hatching parameters and broiler performance. A total of 1000 fertile eggs were obtained from a broiler breeder flock (Ross 308) and divided into 4 treatment groups. Two groups were used as sham control (injected with 1 ml phosphate buffer solution) an un-injected control. Other two groups were injected with 1 µg leptin before setting (L1 group) and at the 5th day of the incubation (L5 group). Hatchability, embryonic mortality, chick quality characteristics were evaluated. The hatched chicks from each group (except sham control group) were randomly assigned to 4 replication and reared under standard condition. Broiler performance (body weight, feed efficiency, viability) were determined. It was obtained that in-ovo leptin injection significantly affected hatchability, hatching time, embryonic mortality, chick weight, chick length and yolk sac weight. However, there were no significant differences between treatment groups in yolk free chick weight. Hatchability was decreased by in-ovo leptin injection rather than controls. The earliest hatching, the heaviest chick weight, the longest chick length and the heaviest yolk sac weight were obtained in the L5 group. Final body weight (42d) of L5 group was not different from that of control group. However, L1 group had lower final body weight than the controls. In-ovo leptin injection caused a significant decrease in food consumption and feed efficiency increased considerably. As a result, in-ovo leptin injection caused some decreases in hatchability of fertile eggs but improved chick quality and reduced feed consumption without a significant decrease in final body weight. In conclusion, it seems to be possible that in-ovo leptin injection at 5th day of incubation can be used to decrease feed consumption without adverse effect on growth performance in broiler chicken.