Hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş doyumu düzeylerine etkisi
The effect of perceıved organızatıonal support of nurses on the level of JOB satısfactıon
- Tez No: 445202
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, algılanan örgütsel destek, hemşire, ölçek, geçerlilik-güvenirlik, Job satisfaction, perceived organizational support, nurse, scale, validity-reliability
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırma,“Hemşire İş Doyum Ölçeği”ve“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği'nin”, geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının yapılarak, hemşirelerin iş doyumu ve algılanan örgütsel destek düzeylerini etkileyen faktörleri saptamak, hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş doyumu düzeylerine etkisini belirlemek amacı ile tanımlayıcı ve metodolojik olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini Eskişehir il merkezinde bulunan bir üniversite hastanesi (N=550) ile bir kamu hastanesinde (N=56O) çalışan 964 hemşire oluşturdu. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Hemşire İş Doyum Ölçeği”,“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”ile toplandı ve SPSS-version 21,00 programında değerlendirildi. Hemşirelerin iş doyum düzeylerini belirlemek amacıyla Japonya'da Muya ve ark. (2014) tarafından geliştirilen, Türkçe geçerliliği ve güvenirliği yapılan“Hemşire İş Doyum Ölçeği'nin”yapılan analizler sonucunda 27 madde ve 4 alt boyuttan“İşle ilgili olumlu duygular”,“Üstlerden uygun destek”,“İşyerinde algılanan önem”ve“Keyifli çalışma ortamı”oluşan, toplam Cronbach Alfa değeri 0,90 olan, geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu saptandı.“Hemşire İş Doyum Ölçeği”genel puan ortalamasının (3,51±0,50) ortalama değerin üstünde, alt boyutlarda ise“İşyerinde Algılanan Önem”alt boyut puan ortalamasının (3,97±0,52) en yüksek,“Keyifli çalışma ortamı”alt boyut puan ortalamasının (2,94±0,80) en düşük olduğu bulundu.“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği'nin”, yapılan geçerlilik güvenirlik sonucunda 9 maddeden oluşan, toplam Cronbach Alfa değerleri 0,88 olan, geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu, genel puan ortalamasının (3,25±0,75) ortalama değerin üstünde olduğu saptandı.“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”ile“Hemşire İş Doyum Ölçeği”arasında (r=0,605, p=0,000) pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu bulundu. Sonuç olarak hemşirelerin iş doyumu ve algılanan örgütsel destek düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu, hemşirelerde algılanan örgütsel destek düzeylerinin iş doyumu düzeylerini pozitif yönlü orta düzeyde etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
This study has been planned as definitive and methodological with the purpose of identifying both the factors affecting the level of job satisfaction and perceived organizational support of nurses and the effect of perceived organizational support on the level of job satisfaction by carrying out validity and reliability tests of“Job Satisfaction Scale of Nurses”and“Scale of Perceived of Organizational Support”. The sample of the study is composed of 964 nurses working at the university hospital (N=550) and a state hospital in Eskisehir. The data have been collected through“Personal Information Form”,“Job Satisfaction Scale for Nurses”and“Perceived Organizational Support Scale”and have been evaluated via SPSS-V21.00. The scale used in the study which has been developed by Muya et al. (2014) and whose reliability and validity of Turkish version of“Job Satisfaction Scale for Nurses”, is composed of 27 items and 4 sub-dimensions (Positive feelings towards the Job, Suitable support from seniors, Perceived importance at the job, and Pleasant work environment) is reliable and valid with the Cronbach-Alfa value is 0.90. It has been determined that the job satisfaction and perceived organizational support of nurses are above average, and the level of perceived organizational support has an intermediate and positive effect on the level of job satisfaction.