Hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş doyumuna etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolü
The mediation role of organizational commitment in the effect of organizational support perceived in nurses on job satisfaction
  1. Tez No: 740210
  2. Yazar: YUSUF SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, iş doyumu, örgütsel bağlılık, hemşirelik, Perceived organizational support, job satisfaction, organizational commitment, nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş doyumuna etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolünü belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı desende tasarlanmıştır. Araştırma örneklemini çalışan hemşireler arasından basit tesadüfî yöntem ile seçilen 383 hemşire oluşturmuştur. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”,“Hemşire İş Doyumu Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ile toplanmış, SPSS ve AMOS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada hemşirelerde“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”genel puan ortalamasının (3,06± 0,79) ortalama değerin altında olduğu,“Hemşire İş Doyum Ölçeği”genel puan ortalamasının (3,36±0,57) ortalama değerin altında olduğu ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”genel puan ortalamasının (3,76±1,20) ortalamanın altında olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş doyumunu ve örgütsel bağlılığı anlamlı derecede etkilediği, örgütsel bağlılığın iş doyumunu anlamlı derecede etkilediği ve algılanan örgütsel desteğin iş doyumuna etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolünü kısmen üstlendiği tespit edilmiştir. Sonuç: Hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş doyumuna etkisinde örgütsel bağlılığın kısmen aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the mediating role of organizational commitment in the effect of perceived organizational support on job satisfaction among nurses working in a university hospital. Method: The research was designed in descriptive design. The sample of the study consisted of 383 nurses selected by simple random method among working nurses. The data were collected with the“Personal Information Form”,“Perceived Organizational Support Scale”,“Nurse Job Satisfaction Scale”,“Organizational Commitment Scale”and analyzed using SPSS and AMOS program. Results: In the study, it was determined that the general point average of the“Perceived Organizational Support Scale”(3.06±0.79) was below the average value, the general point average of the“Nurse Job Satisfaction Scale”(3.36±0.57) was below the average value, the general point average of the“Organizational Commitment Scale”(3.76±1.20) was below the average. As a result of the analyzes, it was determined that the perceived organizational support of nurses significantly affects job satisfaction and organizational commitment, organizational commitment significantly affects job satisfaction, and organizational commitment partially plays a mediating role in the effect of perceived organizational support on job satisfaction. Conclusion: It has been determined that organizational commitment partially plays a mediating role in the effect of perceived organizational support on job satisfaction in nurses.