Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş stresine etkisinde kişi örgüt uyumunun aracılık rolü
The mediating role of the person-organization fit on the effect of jop stress in perceived organizational support in nurses working in A University Hospital
  1. Tez No: 678408
  2. Yazar: MERVE ÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN TÜRE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, İş Stresi, Kişi-Örgüt Uyumu, Hemşirelik, Perceived Organizational Support, Work Stress, Person-Organization Fit, Nursing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş stresine etkisinde kişi-örgüt uyumunun aracılık rolünü belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Eskişehir ilinde bulunan bir üniversite hastanesinde (N=923) çalışan 500 hemşire oluşturmuştur. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”,“Algılanan İş Stresi Ölçeği”,“Kişi-Örgüt Uyumu Ölçeği”ile toplanmış ve SPSS for Windows 25.0 ve AMOS 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmamızda hemşirelerde“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”genel puan ortalamasının (22,70± 6,43) ortalama değerin altında,“Algılanan İş Stresi Ölçeği”genel puan ortalamasının (39,45±8,33) ve“Kişi-Örgüt Uyumu Ölçeği”genel puan ortalamasının (12,35± 4,12) ortalama değer civarında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda, hemşirelerde algılanan örgütsel desteğin iş stresini (β=-0.306, p0.05) ve algılanan örgütsel desteğin iş stresine etkisinde kişi-örgüt uyumunun aracılık rolü üstlenmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to determine the mediating role of person-organization fit in the effect of perceived organizational support on job stress in nurses working in a university hospital. Method: The sample of the study consisted of 500 nurses working in a university hospital (N=923) in Eskişehir. The data were collected with“Personal Information Form”,“Perceived Organizational Support Scale”,“Perceived Job Stress Scale”,“Person-Organization Fit Scale”and analyzed using SPSS for Windows 25.0 and AMOS 23.0 program. Results: In our study, the mean value of the“Perceived Organizational Support Scale”general point average (22.70± 6.43), the general score average of the“Perceived Work Stress Scale”(39.45±8.33) and the“Person-Organization Fit”in nurses. It was determined that the mean score of the“Scale”(12.35±4.12) was around the mean. Conclusion: As a result of the analyzes made, the perceived organizational support of nurses significantly affected work stress (β=-0.306, p0.05) and person-organization fit did not play a mediating role in the effect of perceived organizational support on job stress.