Devlet hastanesinde çalışan hemşirelerde iş kazalarının değerlendirilmesi
Evaluation of work accidents in nurses WHO work in state hospital
- Tez No: 445243
- Danışmanlar: PROF. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, hastane, iş sağlığı ve güvenliği, iş kazası, Nurse, Hospital, Occupational Health and Safety, Work Accident
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Tülay Başoğlu Namal, Devlet Hastanesinde Çalışan Hemşirelerde İş Kazalarının Değerlendirilmesi. Bülent Ecevit Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak 2016. Hastaneler hem çalışan sayısı hem de çalışma ortamı koşulları nedeniyle barındırdıkları risk faktörleri yönünden iş kazalarının görece sık yaşandığı kurumlardır. Türkiye'de sağlık çalışanlarının karşılaştıkları iş kazaları ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Hemşireler önemli bir sağlık çalışanı grubunu oluşturmaktadır ve çalışma koşulları nedeniyle iş kazalarına maruz kalma riskleri fazladır. Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde tüm birimlerinde çalışan hemşirelerde iş kazalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada örnekleme gidilmeden, hastanede çalışan tüm hemşirelere (322) ulaşılmaya çalışılmış, ancak evrenin %81.6'sı çalışmaya katılmıştır (n=263). Katılımcılara 20 sorudan oluşan bir anket formu, yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Çalışmada hemşirelerin %41.8'i iş kazası geçirmiştir, iğne batması %34.8, ampul kesiği %33.3, kan ve vücut sıvılarıyla bulaş %16.4 olarak bulunmuştur. Kaza geçirilen servisler acil servis %23.8 ve dâhili servisler %20.8 olarak bulunmuştur. Kazalarda kişisel koruyucu kullanım %64.6'dır. En sık yaralanmanın görüldüğü bölge el ve el parmakları olup, Pazartesi ve Cuma günleri kazaların sık olduğu günlerdir. 08:00-09:59, 10:00-11:59, 18:00-19:59 saatlerinde kazaya daha sık rastlanmıştır. Hemşirelerde çalışma yılı arttıkça kaza sayısı azalmıştır. Hemşireler iş kazası açısından riskli bir gruptur. Hemşireler sık iş kazaları yaşamakta ve bunları bildirmemektedirler.
Özet (Çeviri)
Tülay Başoğlu Namal, Evaluation of Work Accidents in Nurses who Work in State Hospital. Bülent Ecevit University, Institute of Health Science, Department of Public Health, Master's Thesis, Zonguldak, 2016 Hospitals are the institutions where the work accidents occur relatively frequently regarding their risk factors due to both number of employees and working environment conditions. There is not sufficient data related to the work accidents which the healthcare employees face with in Turkey. Nurses form a significant healthcare employee group and are in much risk to be subjected to work accidents due to working conditions. It is aimed to evaluate the work accidents in nurses who work in all units of Zonguldak Atatürk State Hospital. It was tried to be reached to all nurses (322) who worked in the hospital without sampling in the research, but 81.6% of population participated in (n=263). The questionnaire form, consisting of 20 questions, was applied to the participants with face-to-face interview technique. In the study, 41.8% of nurses were subjected to the work accident; 34.8% needlestick injuries, 33.3% ampoule cut, 16.4% contaminated blood and body fluids. It was found that the services, where the accidents occurred, were 23.8% emergency and 20.8% internal diseases service. Rate of using the personal protective equipment in the accidents was 64.6%. The most frequent injury zones were the hand and fingers, and the accidents occurred most frequently on Monday and Friday. The accidents occurred most frequently at 08:00-09:59, 10:00-11:59, 18:00-19:59. Increasing the work years, decreasing the number of accident in nurses. Nurses are in the risky group regarding the work accident. The nurses are frequently subjected to the work accidents and do not report them.