Periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarında PAPP-A seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of PAPP-A levels in hemodialysis and peritoneal dialysis patients
  1. Tez No: 445248
  2. Yazar: METİN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERİM GÜLCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Periton diyalizi, PAPP-A, Hemodialysis, Peritoneal dialysis, PAPP-A
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç KBY nedeniyle hemodiyaliz ve pd tedavisi gören hastaların subklinik inflamasyonla beraber olduğu bilinmektedir. Bu hastalarda inflamatuar markırlar konusunda oldukça çok sayıda çalışma bulunmakla birlikte, son zamanlarda inflamatuar süreçlerle birlikte olduğu düşünülen PAPP-A seviyelerini inceleyen yeterli sayıda çalışma mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı diyaliz tedavisi gören hastalarda PAPP-A seviyelerini değerlendirmektir. Yöntem Bu çalışma 30 hemodiyaliz (HD), 30 periton diyalizi (PD) ve 30 kontrol grubu olarak toplam 90 kişiyi kapsamaktadır. Hastalardan poliklinik kontrolüne geldiklerinde rutin tahlilleri için kan örnekleri alınırken, PAPP-A değerlerinin ve diğer biyokimyasal parametrelerin ölçülmesi için venöz kan örnekleri alındı. PAPP-A dışındaki diğer biyokimyasal parametreler bekletilmeden çalışıldı. PAPP-A değerlerinin ölçülebilmesi için alınan örnekler santrifüj edilerek, serum ayrıştırıldıktan sonra -80°C'de donduruldu. Örnekler çalışılmadan önce oda ısısına gelmesi beklendi. Serum PAPP-A düzeyi Two-site immunoenzymatic Sandwich assay yöntemiyle ölçüldü. Bu çalışmada istatistiksel analizler statistical package for social science (SPSS) 22.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular Hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarında PAPP-A seviyeleri kontrol grubuyla kıyaslandığında anlamlı oranda yüksekti ( p0,05). Sonuç Sonuç olarak, diyaliz tedavisi gören KBY hastalarında PAAP-A seviyeleri yüksek tespit edildi. Bu durumun, bu hastalarda mevcut olabilen subklinik inflamasyonun bir sonucu olabileceği düşünüldü. Ancak, bu sonuçların doğrulanması için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim It is known that patients undergoing hemodialysis and peritoneal dialysis due to CRF are jointly with subclinical inflammation. Although there are quite a number of studies about inflammatory markers on these patients, there are no adequate number of studies with PAPP-A which considered as a marker related with inflammatory process recently. The aim of this study was to evaluate the PAPP-A levels in patients treated with dialysis. Methods The study covers in total 90 samples where 30 of them were hemodialysis patients and the other 30 of them were peritoneal dialysis patients and the remaining 30 samples were the control group. Venous blood samples have been collected in order to obtain PAPP-A levels and biochemical parameters from the patients when they refered in hospital for the usual examination. Apart from PAPP-A other biochemical parameters have been studied immediately. In order to measure PAPP-A levels all blood samples have been centrifuged and stored at -80° C after seperation of serum. Samples have been warmed up to room temperature before the measurement of PAPP-A levels. Serum PAPP-A levels have been evaluated by Two-Site Immunoenzymatic Sandwich Assay method. Statistical analysis in this study was performed with Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22.0 software package. Results PAPP-A levels in hemodialysis and peritoneal dialysis patients was significantly higher compared to the control group (p 0,05). Conclusion As a result, PAPP-A levels in CRF patients undergoing dialysis treatment detected high. This situation was thought that could be as a result of subclinical inflammation in these patients. However, more studies are required to confirm these results.