Periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarında (diyaliz öncesi ve sonrası) diyastolik ve sistolik ekokardiyografi parametrelerinin iki boyutlu benek takibi ekokardiyografi ile karşılaştırılması
- Tez No: 842437
- Danışmanlar: PROF. DR. SİM KUTLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Periton diyalizi, hemodiyaliz, strain, ekokardiyografi, Peritoneal dialysis, hemodialysis, strain, echocardiography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş: Son dönem böbrek hastalığı popülasyonunda kardiyovasküler hastalıklar çok sık görülmekle birlikte bu hastalarda en önemli mortalite nedenidir.Periton diyalizi (PD) ve hemodiyaliz (HD) hastalarının ekokardiyografik verilerle karşılaştırıldığı az sayıda çalışma mevcuttur. Periton diyalizinin hemodiyalize göre daha fizyolojik bir yöntem olduğu kabul edildiğinde, iki grup arasındaki kardiyak değişimlerin karşılaştırılması prognoz açısından önemli bilgiler sunabilir. Ventrikül ve atriyum yapısında meydana gelen değişiklikler doku Doppler ve pulse wave Doppler ile değerlendirilebilir. Son yıllarda önem kazanan benek takibi ekokardiyografi (BTE) ile yapılan strain değerlendirmesi subklinik miyokard disfonksiyonun saptanmasında önemli bir yere sahiptir. Gereç Yöntem: Ocak 2022 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bilinen kardiyovasküler hastalığı olmayan 47 sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) hastası ve Kasım 2017 ile Mayıs 2019 tarihleri arasında ekokardiyografik görüntüleri kaydedilmiş 58 HD hastası çalışmamıza alındı. Hastaların demografik özellikleri, kronik hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, diyaliz süreleri, diyaliz takip verileri ve laboratuvar belirteçleri toplandı. PD ve HD hastalarının (HD öncesinde ve sonrasında) pulse wave Doppler ve doku Doppler ile; Mitral ve Triküspit pik akım hızları E (erken diyastolik akım velositesi), A (geç diyastolik akım velositesi), bunların birbirine oranı E/A ve delerasyon zamanı (DZ), Mitral medial ve lateral anülüsten ve Triküspit kapaktan e' (erken diyastolik hız), a' (geç diyastolik hız), s' (sistolik), Ortalama E/e', Mitral medial-lateral ve Triküspit miyokardiyal performans indeksi (MPİ) hesaplandı. BTE ile rezervuar (SR), iletim (S-CD) ve kontraksiyon (S-CT) fazlarında sol atriyal strain, sağ-sol ventrikül GLS, sağ ventrikül serbest duvar straini ölçüldü, sol atriyum hacimleri (LAVmax, LAVmin, LAVpreA, LA-EF) ve sol atriyum hacim indeksi (LAVİ) hesaplandı. Bulgular: PD hastalarının ortanca yaşı 54 (26-80) , 27'si (%57,4) kadın, 20'si (%42,6) erkekti, PD süresi ortanca 48 (6-192) aydı. HD hastalarının ortalama yaşı 54,38 (± 15,88), 24'ü (%41,4) kadın, 34'ü (%58,6) erkekti. HD süresi ortanca 55 (6-384) aydı. PD hastalarında HD öncesi hastalara göre Mitral E, Mitral E/A, Medial e', Lateral e', Ortalama E/e', Triküspit E/A, Triküspit s', Triküspit e', TAPSE daha düşüktü (sırasıyla p:0,000, p:0,000, p:0,001, p:0,032, p:0,008, p:0,000, p:0,027, p:0,028, p:0,002). PD hastalarında HD sonrası hastalara göre Medial a', Triküspit E, Triküspit A, Triküspit DZ, TAPSE değerleri daha yüksekti (sırasıyla p:0,020, p:0,009, p:0,000, p:0,023, p:0,001). HD sonrası hastalarda PD hastalarına göre GLS LV, LAVmax , LAVmin ve LAVİ daha düşüktü (sırasıyla p:0,001, p:0,000, p:0,041, p:0,000). HD hastalarında HD sonrası Mitral E, Mitral A, Mitral E/A, Medial e', Ortalama E/e', Triküspit E, Triküspit E/A, Triküspit e', Triküspit a', TAPSE azaldı. (sırasıyla p:0,000, p:0,000, p:0,001, p:0,001, p:0,000, p:0,000, p:0,000, p:0,000, p:0,021, p:0,000). HD sonrası GLS-LV, GLS-RV, FWS-RV, SR, S-CD'de bozulma izlendi (sırasıyla p:0,000, p:0,000, p:0,000, p:0,030, p:0,002). Sonuç: LVEF korunmuş hastalarla yaptığımız bu çalışmada her iki grupta Strain değerlerinde bozulma saptadık. Sonuçlarımız HD'nin sistolik ve diyastolik fonksiyonları kötüleştirdiğini ve sistolik fonksiyonları PD'ye göre daha kötü etkilediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiovascular diseases are very common in end-stage renal disease patients and are considered the most important cause of mortality in these patients. There are a few studies comparing peritoneal dialysis and hemodialysis patient with echocardiographic data. Considering that peritoneal dialysis is a more physiological method than hemodialysis, comparison of cardiac changes between the two groups can provide important information in terms of prognosis. Changes in the structure of the ventricle and atrium can be evaluated by tissue and pulse wave Doppler. Strain evaluation using STE, which has gained importance in recent years, has an important place in the detecting subclinical myocardial dysfunction. Methods: Between January 2022 and May 2023, 47 CAPD patients without known cardiovascular disease at Ankara University Faculty of Medicine and 58 HD patients whose echocardiographic images were recorded between November 2017 and May 2019 were included in our study. The patients' demographic characteristics, chronic diseases, medications, dialysis duration, dialysis follow-up data, and laboratory markers were collected. PD and HD patients (before and after HD) with pulse wave and tissue Doppler; Mitral and Tricuspid peak flow velocities E (early diastolic flow velocity), A (late diastolic flow velocity), their ratio to each other E/A and deceleration time, e' (early diastolic velocity) from the mitral medial and lateral annulus and the Tricuspid valve, a' (late diastolic velocity), s' (systolic), Mean E/e', Mitral medial-lateral and Tricuspid myocardial performance index were calculated. With STE, left atrial strain in the reservoir, conduction and contraction phases, GLS-LV, GLS-RV, FWS-RV were measured, and left atrial volumes and left atrial volume index were calculated. Results: The median age of PD patients was 54 (26-80) years, 27 (57.4%) were female and 20 (42.6%) were male, and the median PD duration was 48 (6-192) months. The mean age of HD patients was 54.38 ± 15.88 years, 24 (41.4%) were female and 34 (58.6%) were male. The median duration of HD was 55 (6-384) months. Mitral E, Mitral E/A, Medial e', Lateral e', Mean E/e', Tricuspid E/A, Tricuspid s', Tricuspid e', TAPSE were lower in PD patients than in pre-HD patients (respectively p:0.000, p:0.000, p:0.001, p:0.032, p:0.008, p:0.000, p:0.027, p:0.028, p:0.002). Medial a', Tricuspid E, Tricuspid A, Tricuspid DZ in PD patients compared to post-HD patients , TAPSE values were higher (respectively p:0.020, p:0.009, p:0.000, p:0.023, p:0.001). GLS LV, LAVmax, LAVmin and LAVI were lower in post-HD patients than in PD patients (p:0.001, p:0.000, p:0.041, p:0.000, respectively). In HD patients, Mitral E, Mitral A, Mitral E/A, Medial e', Mean E/e', Tricuspid E, Tricuspid E/A, Tricuspid e', Tricuspid a', TAPSE decreased after HD. (respectively p:0.000, p:0.000, p:0.001, p:0.001, p:0.000, p:0.000, p:0.000, p:0.000, p:0.021, p:0.000). Deterioration was observed in GLS-LV, GLS-RV, FWS-RV, SR, S-CD after HD (respectively p:0.000, p:0.000, p:0.000, p:0.030, p:0.002). Conclusion: In this study we conducted with patients with preserved LVEF, we found deterioration in Strain values in both groups. With our results, we can assume that hemodialysis worsens systolic and diastolic functions and affects systolic functions worse than peritoneal dialysis.