Periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarında doku doppler ekokardiyografi ile diyastolik fonksiyon parametrelerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 171829
  2. Yazar: MÜGE KARAOĞLANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUDDUSİ CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: SAPD, Doku doppler ekokardiyografî, dlyastolik fonksiyon bozukluğu, HD5 CAPD, Tissne Doppler Echocardiography, diastolic dysfıınction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kardiyovasküler hastalık, böbrek yetmezlikli hastalarda önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Bu duruma yol açan faktörlerin belirlenip, aşikar bulgular gelişmeden kardiyak patolojilerin saptanması, zamanında alınacak önlemlerle hastaların yaşam kalitesinde ve süresinde uzamaya neden olacaktır. Bu amaçla çalışmamızda hemodiyaliz (HD) ve sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) hastalarında diyastolik işlev bozukluğu sıklığına ve kalsiyum (Ca), fosfor (P) metabolizmasıyla olan ilişkisine baktık. Çalışmaya; 25 HD, 22 SAPD ve 23 kontrol olmak üzere toplam 70 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların diyastolik kalp fonksiyonları konvansiyonel ölçümler yanında doku doppler ekokardiyografi yöntemiyle değerlendirildi. HD, SAPD ve kontrol grubu hastalarının doppler ekokardiyografi parametrelerine bakıldığında, kontrol grubunda, sol ventrikül kitle indeksi (LVMI), ortalama E' dalga akım hızı ve ortalama A' dalga akım hızı değerlerinde her iki gruba göre anlamlı fark olduğu görüldü. Her iki yöntemde de diyastolik disfonksiyon açısından, kontrol grubu ile HD ve CAPD hasta grubu arasında anlamlı fark olduğu tespit edildi. Doku doppler tekniğiyle bakılan diyastolik disfonksiyon ile serum kalsiyum düzeyleri ve diyaliz süresi arasında ilişki olduğu saptandı. Son zamanlarda kronik böbrek yetmezlikli hastalarda yapılan çalışmalarda vasküler kalsifıkasyon, kardiyovasküler hastalık ve mortalite ile Ca-P anormallikleri arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Çalışmamızda, P ve Ca x P düzeyleri ile diastolik disfonksiyon arasında ilişki bulamazken, hastaların serum Ca değeri ve diyaliz süresi ile diyastolik disfonksiyon arasında ilişki olması bu hasta grubunda Ca'un ve artmış hemodinamik yükün uzun dönemdeki etkisinden kaynaklanıyor olabilir. Diyastolik fonksiyon bozukluğu sistoiik fonksiyon bozukluğundan önce meydana Vgelir. Doku doppler diyastolik disfonksiyon parametreleri transmitral akım parametrelerine kıyasla diyastolik disfonksiyonun tespit edilmesinde daha duyarlıdır. Diyastolik disfonksiyon etyolojisinde rol oynayan hipertansiyon ve ateroskleroz kronik böbrek hastalarım sıklıkla etkilemekte olup, bu hasta grubundaki diyastolik disfonksiyon sıklığını ve nedenlerini ve uzun dönemdeki prediktif değerini belirlemek için daha fazla sayıda hastayı içeren prospektif çalışmalara ihitiyaç vardır. Böylece risk faktörleri belirlenerek, önlem almak mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cardiovascular disease (CVD) is an important cause of mortality and morbidity in chronic renal failure. Identification of factors leading to renal failure, detection of cardiac pathologies before overt symptoms ensue and the precautions taken accurately will improve the life quality of patients and prolong the survival. Thus, we aimed to find out the prevalence of diastolic dysfunction in hemodialysis (HD) and continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) patients and its relationship between calcium (Ca) and phosphorous (P) metabolism. Seventy patients (25 HD, 22 CAPD and 23 controls) were enrolled in this study. The diastolic fünctions of ali patients were measured by Tissue Doppler Echocardiography (TDE) in addition to conventional techniques. When we looked at the TDE parameters in HD, CAPD and control group we found out that in control group there was statistically significant difference in Left Ventricle Mass Index (LVMI), median E' wave flow velocity and median A' wave flow velocity when compared to the other groups. There was statistically significant difference between control group and, HD and CAPD in diastolic dysfunction measured by both techniques. There was a correlation between diastolic dysfunction measured by TDE, and serum Ca levels as well as the duration of dialysis. Recent studies revealed that there was a positive correlation between vascular calcification, CVD, mortality and Ca-P abnormalities. in this study there was no correlation between serum P, Ca x P levels and diastolic dysfunction whereas there was a relationship between serum Ca levels, dialysis duration and diastolic dysfunction. This suggests that serum Ca levels and hemodynamic overload may lead to diastolic dysfunction. Diastolic dysfunction is seen before systolic dysfunction. TDE diastolic dysfunction parameters are more sensitive than transmitral fîow parameters VIIin the diagnosis of diastolic dysfunction. Hypertension and atherosclerosis play an important role in the development of diastolic dysfunction, so these factors frequently affect chronic renal failure patients. Further studies conducted with larger patient series are required in order to fînd out the prevalence and etiology of diastolic dysfunction, and its predictive value in long term disease course. Thus, the risk factors will be identified and prevention will be possible.