Periton diyalizi ve hemodiyaliz hastalarında COVID-19 aşılarının etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of COVID-19 vaccines in peritoneal dialysis and hemodialysis patients
  1. Tez No: 746246
  2. Yazar: ÖNDER BUĞRA KAYNARCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET USTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: BioNTech, COVID-19, Hemodiyaliz, Kronik böbrek hastalığı, Periton diyalizi, Sinovac, BioNTech, COVID-19, Hemodialysis, Chronic kidney disease, Peritoneal dialysis, Sinovac
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: COVID-19, kronik böbrek hastalığı (KBH) gibi kronik hastalığı olan bireyleri daha çok etkilemektedir. Amacımız, kronik diyaliz (hemodiyaliz (HD) ve periton diyaliz (PD)) hastalarında COVID-19 aşılarının (Sinovac ve BioNTech) etkinliğini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif ve tek merkezli çalışmaya tıbbi kayıtlarında aşılandıkları ve aşılanma sonrası antikor seviyesi ölçüldüğü belirlenen 100 diyaliz hastası (50 HD ve 50 PD) ve 130 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Bireylerin aşılanma modaliteleri (aşı çeşidi ve doz sayısı) ve aşılanma sonrası antikor seviyelerine göre aşıların etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca aşı sonrası COVID-19 geçirmeye etki eden risk faktörleri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılanlar arasında aşı tercihleri bakımından bir fark bulunmadı. Aşı çeşidinden bağımsız olarak iki ve üç doz aşı uygulanan katılımcıların sayısı tek doz aşı tercih eden katılımcılara göre yüksek bulundu. PD grubunda üç doz Sinovac aşısı yaptıranların oranı kontrol ve HD grubundaki hastalara göre daha yüksek, HD grubunda iki doz BioNTech aşısı yaptıranların oranı kontrol grubuna göre daha yüksek ve kombine aşı yaptıranların oranının kontrol grubunda PD grubuna göre daha yüksekti. Aşılanma sonrası antikor yanıtları kontrol grubu katılımcılarında daha yüksek bulundu. Kombine aşı uygulaması da daha iyi antikor yanıtlarına sebep oldu. Aşılanma sonrası COVID-19 geçirme riskinin ise yüksek albümin seviyeleriyle azaldığı, diabetes mellitus varlığı ile arttığı bulundu. Sonuç: Diyaliz alan KBH'li hastalarında kombine aşılama daha iyi antikor yanıtı oluşturmaktadır. Serum albümin seviyeleri ve diabetes mellitus varlığı diyaliz hastalarında aşılanma sonrası COVID-19 enfeksiyonu riski için belirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: COVID-19, affects individuals with chronic diseases such as chronic kidney disease (CKD) more. Our aim was to investigate the efficacy of COVID-19 vaccines (Sinovac and BioNTech) in chronic dialysis (hemodialysis (HD) and peritoneal dialysis (PD)) patients. Patients and Methods: This retrospective and single-center study included 100 dialysis patients (50 HD and 50 PD) and 130 healthy individuals, whose medical records were determined to have been vaccinated and whose antibody levels were measured after vaccination. The efficacy of the vaccines was compared according to the vaccination modalities (type of vaccine and the number of doses) and post-vaccination antibody levels. Moreover, risk factors affecting post-vaccination COVID-19 infection were examined. Results: There was no difference in vaccine preferences among the participants. Regardless of the type of vaccine, it was found that the participants who received two and three doses of vaccine were higher than the participants who preferred a single dose. The rate of those who received three doses of Sinovac in the PD group was higher than the patients in the control and HD groups. The rate of those who received two doses of BioNTech vaccine in the HD group was higher than the control group, and the rate of those who received the combined vaccine was higher in the control group than in the PD group. Post-vaccination antibody responses were higher in control group. Administration of the combined vaccine resulted in better antibody responses. The risk of COVID-19 infection after vaccination decreased with increased albumin levels and increased with the presence of diabetes mellitus. Conclusion: Combined vaccination produces better antibody responses in CKD patients receiving dialysis. Serum albumin levels and the presence of diabetes mellitus can be used as markers for the risk of post-vaccination COVID-19 infection in dialysis patients.