Özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklarda psikiyatrik eş tanılar ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Psychiatric comorbidity and quality of life in children with specific learning disability
- Tez No: 445271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK DOĞANGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, disleksi, eş tanı, Quality of life, dyslexia, comorbidity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Amaç: Özgül öğrenme bozukluğu (ÖÖB), okul çağındaki akademik başarısızlıkların önemli bir sebebidir. Öğrenme sorunları çocuk ve ergenlik döneminde sık karşılaşılan sorunlar olup, kişisel, sosyal ve ailesel işlevselliği bozabilmekte ve erişkin yaşamdaki psikiyatrik bozukluklara zemin hazırlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, ÖÖB olgularında eşlik eden diğer tanıları ortaya koymak ve ÖÖB'nin yaşam kalitesini hangi alanlarda bozduğunu belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın olgu grubu 66, klinik karşılaştırma grubu 30, sağlıklı karşılaştırma grubu 55 çocuktan oluşmuştur. Sosyodemografik Veri Toplama Formu, Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY), Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (CİYKÖ), Coopersmith Özsaygı Envanteri (CSEI), Bender Gestalt Testi ve ÖÖB tanı bataryası kullanılmıştır. Veriler Pearson Ki-Kare testi, Fisher-Freeman-Halton testi, Fisher's Exact test ve Yates' Continuity Correction test kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan olgular yaş ortalamaları 9.18 olan 14 kız (%21.2) ve 8.91 olan 52 erkek (%78.2) çocuktur. Anne yaş ortalaması 35.5, babaların yaş ortalaması 40.1 olarak saptanmıştır. Sağlıklı çocuklarla karşılaştırıldığında ÖÖB olgularının hem aile hem de çocukların bildirdiği yaşam kalitesi ölçek puanları ve benlik saygısı puanları anlamlı düzeyde düşüktür. ÖÖB'ye en sık eşlik eden tanılar sırasıyla DEHB, karşıt olma karşıt gelme bozukluğu, ayrılık anksiyetesi bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, enürezis ve depresyondur. Sonuç: Bulgularımız ÖÖB olan çocuklarda eş tanı oranının yazın bilgilerini destekler şekilde sık olduğu yönündedir. Ayrıca ÖÖB olgularının eş tanı olsun ya da olmasın sağlıklı karşılaştırmalara göre, yaşam kalitelerinin ve benlik saygılarının düşük olduğu çalışmamızda bulunan sonuçlar arasındadır. Ancak çalışmamızdan elde edilen sonuçlar nedensellik bakımından aydınlatıcı değildir. Bu amaçla uzunlamasına izlem çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Spesific learning disability (SLD) is a significant reason of academic failures during school age. Learning difficulties are frequent issues in childhood and adolescence that can potentially impair the personal, social and familial functionality of the child or the adolescent leading to psychiatric disorders in the adult life. The aim of this research is to reveal the concomitant diagnoses of SLD cases and to determine how SLD has disturbing effects on life quality. Materials and Methods: Our research was cross-sectional. Case group, clinical comparison group and healthy comparison group were composed of 66, 30 and 55 children respectively. Sociodemographic Data Form, Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Aged Children- Present and Lifetime Version (SADS-PL), The Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL), Coopersmith Self-Esteem Inventory (CSEI), The Bender Visual Motor Gestalt Test and SLD diagnosis battery were used. The data were evaluated by using Pearson chi square test, Fisher-Freeman-Halton test, Fisher's Exact test and Yates' Continuity Correction test. Results: The mean ages of 14 girls (21,2 %) and 52 boys (78,2 %) that attended to our study were 9,18 and 8,91 respectively. The mean age of the mothers was 35,5 and the fathers was 40,1. When compared to healthy children, children with SLD and their parents reported significantly lower scores for life quality and self-respect scales. The most frequent concomitant diagnoses of SLD were Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), Oppositional Defiant Disorder (ODD), Seperation Anxiety Disorder (SAD), Social Anxiety Disorder, enuresis and depression respectively. Conclusions: Our results were consistent with the literature reporting that dual comorbidity rate in children with SLD was high. Additionally, we've found that whether there was a comorbidity or not, when compared to healthy group, life quality and self esteem of children with SLD were lower. Furthermore our results were not enlightening in terms of causality. For this purpose, long-term follow-up studies are needed.