11-18 yaş arasi ergenlerde dijital biriktiricilik şiddeti ölçeği'nin ((DBŞÖ) psikometrik özelliklerinin araştirilmasi ve geçerlik-güvenirliğinin test edilmesi
Investigation of the psychometric properties and validity-reliability testing of the digital hoarding severity scale (DHSS) in adolescents aged 11-18
  1. Tez No: 884186
  2. Yazar: ECREN PARLAK KUVVET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHDETTİN GÖRMEZ, DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Biriktiricilik bozukluğu, Dijital biriktiricilik, Geçerlik ve güvenirlik, Adolescent, Digital hoarding, Hoarding disorder, Validity and reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dijital biriktiricilik, özellikle dijital çağda giderek artan bir sorun olup, bireylerin dijital içerikleri yönetme ve saklama alışkanlıklarını etkileyen önemli bir sorundur. Bu konuyla ilgili literatür hala çok yenidir ve dijital istifleme davranışının altında yatan nedenlerin ve bununla ilişkili durumların keşfedilmesine yönelik çalışmalar son 10 yılda başlamıştır. Bu çalışmada, 11-18 yaş arası çocuk ve ergenlerde dijital biriktiricilik davranışlarını ölçebilmek amacıyla geliştirilen Dijital Biriktiricilik Şiddeti Ölçeği'nin (DBŞÖ) psikometrik özelliklerinin araştırılması geçerlik ve güvenilirlik testleri yapılması ve dijital biriktiricilik ile birlikte görülebilen durumların aydınlatılabilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 15.03.2024- 15.04.2024 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran yaş aralığı 11.08 ile 17.88 yaş arasında değişen (ort=15.20, SS = 1.82), 221 ergen ve ebeveynleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, onam formunu kabul ettikten sonra çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak yarı yapılandırılmış tanısal klinik görüşme, sosyodemografik veri formu, Dijital Biriktiricilik Şiddeti Ölçeği (DBŞÖ), Biriktirme Envanteri- Gözden Geçirilmiş Form, Güçler Güçlükler Anketi, Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. DBŞÖ'nün geçerliliği açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, birleşen- ayrışan geçerlilik ve eş zamanlı geçerlilik testleri yapılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda geçerliğe sahip olduğu kanaatine varılmıştır. Ölçek 19 madde ve silme güçlüğü, edinim ve işlevsellik olmak üzere 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Dijital Biriktiricilik Şiddeti Ölçeği'nin güvenirliğini sınamak amacıyla test-tekrar test güvenirliği, Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı, ölçek maddelerinin toplam test puanı ile korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Ölçeğin test-tekrar test güvenirliği Cronbach alfa katsayısı .922, sınıf içi korelasyon katsayısı .906 olarak bulunmuştur. Alt boyutlara ilişkin Cronbach alfa iç tutarlılık katsayıları incelendiğinde silme güçlüğü için .922, edinim için .844, işlevsellik için .785 ve toplam ölçek için ise .935 olarak bulunmuştur. Ölçek maddeleri ile toplam ölçek puanı arasındaki korelasyon katsayıları incelendiğinde bütün ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı olarak bulunmuştur. Yapılan analizler sonucu DBŞÖ'nün güvenilir bir ölçek olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda depresyon, sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu, biriktiricilik bozukluğu ve özgül öğrenme güçlüğü gibi tanıların dijital biriktiricilikle ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Özellikle, sosyal medya kullanımının yoğun olması ve düzenli paylaşım yapma, dijital içerikleri saklamak için harici veya sabit disk kullanımı, bilgisayar masaüstünde fazla sayıda dosya bulunması, telefon hafızasının dolu olmasının dijital biriktiricilik davranışlarını etkilediği bulunmuştur. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen veriler, Dijital Biriktiricilik Şiddeti Ölçeği'nin (DBŞÖ) ergenler arasında yaygın olan dijital biriktiricilik davranışlarını güvenilir ve geçerli bir şekilde ölçebildiğini göstermektedir. Gelecek çalışmalarda, DBŞÖ'nün toplum örnekleminde de test edilmesi ve farklı sosyoekonomik ve kültürel gruplarda geçerlilik ve güvenilirlik çalışmalarının yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Digital hoarding is an increasingly prevalent issue in the digital age, significantly impacting individuals' habits of managing and storing digital content. The literature on this topic is still very new, and studies have only recently begun to explore the underlying reasons for digital hoarding behavior and the conditions associated with it. This study aims to investigate the psychometric properties of the Digital Hoarding Severity Scale (DHSS) developed to measure digital hoarding behaviors in children and adolescents aged 11-18, test its validity and reliability, and shed light on conditions that can co-occur with digital hoarding. The study was conducted between March 15, 2024, and April 15, 2024, at the Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Mental Health and Diseases, involving 221 adolescents aged 11.08 to 17.88 years (mean=15.20, SD=1.82) and their parents. Participants were included in the study after accepting the consent form. Data collection tools included a semi-structured diagnostic clinical interview, sociodemographic data form, Digital Hoarding Severity Scale (DHSS), Saving Inventory-Revised Form, Strengths and Difficulties Questionnaire and the Revised Child Anxiety and Depression Scale. The validity of the DHSS was evaluated using exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, convergent-discriminant validity and concurrent validity tests. The analyses concluded that the scale possesses validity. The DHSS consists of 19 items and three sub-dimensions: difficulty discarding, acquisition, and functionality. To test the reliability of the DHSS, test-retest reliability, Cronbach's alpha internal consistency coefficient, and correlation coefficients between scale items and total test scores were calculated. The test-retest reliability Cronbach's alpha coefficient of the scale was found to be .922, and the intra-class correlation coefficient was .906. The Cronbach's alpha internal consistency coefficients for the sub-dimensions were found to be .922 for difficulty discarding, .844 for acquisition, .785 for functionality, and .935 for the total scale. The correlation coefficients between the scale items and the total scale score were statistically significant. The analyses concluded that the DHSS is a reliable scale. In our study, diagnoses such as depression, social phobia, generalized anxiety disorder, hoarding disorder, and specific learning difficulty were found to be associated with digital hoarding. It was found that high social media usage, regular sharing, the use of external or hard drives to store digital content, having numerous files on the computer desktop, and having a full phone memory impact digital hoarding behaviors. In conclusion, the data obtained in this study demonstrate that the Digital Hoarding Severity Scale (DHSS) can reliably and validly measure digital hoarding behaviors prevalent among adolescents. Future studies are recommended to test the DHSS in community samples and conduct validity and reliability studies across different socioeconomic and cultural groups.