Bolu il merkezindeki aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin aile hekimliği sistemi ile ilgili düşünceleri ve memnuniyet durumunun değerlendirilmesi
Family medicine center city Bolu employee health services staff in the family medicine center system status with the thought and satisfaction evaluation
- Tez No: 445515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NUR BARAN AKSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Halk Sağlığı, Sağlık Kurumları Yönetimi, Family Medicine, Public Health, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimi, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Personeli, Hastalık, Family Doctor, Ministry of Health, Family Health Personel, Sickness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma aile hekimliği hizmetlerinde görev yapan sağlık personelinin AH hizmeti ile düşüncelerini ve memnuniyetlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma Bolu AH hizmetinde görev yapan hekim ve hemşireler ile yapılmıştır.Verilen değerlendirmelerde istatistiksel araştırma yönetmenlikler olarak T testi kullanılması olup anlamlılık deneği 0,05 alınmıştır.Araştırmaya katılan sağlık personelinin 67,9 aile hekimliği hasta ile sağlık hizmetlerine erişimin artığı %45,7 Personel gelirinin arttığını ifade etmiştir.AH uygulamasında ücret artışının sade hekime değil aile sağlığı hekimi olarak görev yapan personele de verilmesi ve eleman sayısının artırılması, sisteme fayda sağlayacağı düşünülmektedir.Araştırma verileri analizi sonucu alınan husus genel olarak aile hekimliği uygulamasına olumlu bakılmakla birlikte, ücret durumu, personel yetersizliği, geçmişten gelen uygulama usulsüzlüklerinin ortadan kaldırılması, mevzuatla ilgili olumsuz algılar görülmüştür.Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de aile hekimlik sistemi ağırlığını giderek hissettirmektedir.WHO ( Dünya Sağlık Teşkilatı) 1978 Alma Ata konferansında aldığı kararlar doğrultusunda birinci basamak hizmetlerinin aile hekimleri tarafından verilmesi karar verilmiştir. Bunun birlikte aile hekimliğinin her ülkenin kendine özgü bir yapılandırılması gerekmektedir. Ülkemizde bu anlamda bir ortak model gerçekleştirilmesi gerekir. Bu çerçevede sosyalizasyon yasası ile birlik de düşünülen sağlık ocakları sistemiyle araştırmaya bir model olmalıdır.Ayrıca AH de görev alan aile sağlığı elemanı olan personelin eş durumu tayini, mazeret, hastalık ve böyle anayasadan kaynaklanan taleplerin karşılanması gerekir.Aile Hekimliğinde yeterli hekim bulunmamasına ayrı bir sorundur. Bu alan da yeteri kadar hekim olmağı bir gerçektir. Yeterli hekim ve alt yapısı bulunmayan illerde AH sistemine geçilmemesi gerekir.
Özet (Çeviri)
This study of family medicine services, health care personnel who served with the Family Doctor service and satisfaction to determine their thoughts were with Family Doctor services working in research Bolu was done with doctors and nurses. Evaluations as directed by the given statistical research using T test and significance was taken subjects 0,05.Studies of health personnel participating in family medicine patients, 67.9% and 45.7% access to health services is no longer the increase in staff has stated income.Application fee increase is not simply Family Doctor family health physician who served as staff physician and also given to increase the number of elements, is thought to be beneficial to the system. Research analysis of data taken matters in general family medicine with application look favorably, wage status, lack of personnel, from the past practice of the elimination of irregularities, legislation related to the negative perception was seen as in developed countries, family medicine system in Turkey increasingly felt the weight.WHO (World Health Organization) 1978 Alma Ata conference on primary health care services in accordance with the decision taken by family physicians has been decided to give. That each country's family medicine with a unique configuration is required. In our country, a common model in this regard must be performed. Within this framework, socialization is considered as a union between law and health system research should be a model. Family Doctor is also family health element of the mission field the wife of the personnel status determination, excuses, and diseases arising from the constitution demands that must be met.