Sivas il merkezinde çalışan ebelerin meslekte profesyonel tutumlarının belirlenmesi
Determining midwives' professional attitudes at occupation in central Sivas
  1. Tez No: 445565
  2. Yazar: SERPİL TOKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, Profesyonel, Meslek, MPTE, Ebelerde Profesyonellik, Ebelerde Profesyonel Tutum, Midwife, Professional, Occupation, PAIO, Professionalism in Midwives, Professional Attitude in Midwives
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Sivas Devlet Hastanesi, Özel Sivas Anadolu Hastanesi (Özel Sivas Medicana Hastanesi), Sivas İl Merkezindeki Aile Sağlığı Merkezleri ve bu merkezlerde bulunan 81 birimde tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışmanın amacı Sivas il merkezinde çalışan ebelerin meslekte profesyonel tutumlarının belirlenmesidir. Evrenin tümünün alındığı araştırmanın verilerini toplamak için 2 form kullanılmıştır. Bunlar; araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, ve Erbil ve Bakır tarafından geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılan Meslekte Profesyonel Tutum Envanteridir (MPTE). Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, çalışmada ebelerin MPTE puan ortalamaları 160 puan üzerinden 142±10,9 olarak saptanmıştır. Bu sonuç ebelerin genel olarak meslekte profesyonel tutumlarının yüksek olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Ebelerin çalışma pozisyonları, çalışma şekilleri, çalıştıkları birim ve profesyonellikle ilgili eğitim alma durumları ile MPTE puan ortalaması arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p0.05). Hastanelerde çalışan ebelerin aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebelere göre (p=0.031), gece-gündüz vardiyasında çalışan ebelerin ise sürekli gündüz vardiyasında çalışanlara göre mesleki profesyonelliklerinin daha düşük olduğu (p=0.006) belirlenmiştir Hastanede yenidoğan servisinde çalışan ebelerin meslekte profesyonel tutumlarının daha yüksek, doğumhanede çalışanların ise daha düşük olduğu saptanmıştır (p=0.020).
Özet (Çeviri)
This descriptive study was carried out to determine professional attitudes of midwives working in Sivas city center and the study was carried out in Cumhuriyet University Health Services Research and Application Hospital, Sivas State Hospital, Private Sivas Anatolian Hospital (Private Sivas Medicana Hospital), Family Health Centres in City Center of Sivas and in 81 units located in these centers. Two forms were used to collect data of this study in which the whole universe included. These are Personal Information Form and Professional Attitude Inventory at Occupation (PAIO) for which validity and reliability studies were conducted by Erbil and Bakır. According to the results obtained from the study, midwives' average scores of PAIO were found to be 142±10.9 out of 160 points. This result was interpreted as high professional attitudes of midwives in occupation. Difference between working positions, working styles, the unit worked in, taking education on professionalism and PAIO average score was found to be statistically significant (p0.05). Midwives working in hospitals had lower occupational professionalism than midwives working in family health centers (p=0.031) and midwives working in day and night shifts had lower occupational professionalism than midwives working constantly in day shifts (p=0.006). Midwives working in maternity ward in hospital had higher and midwives working in delivery rooms had lower occupational professional attitudes (p=0.020).