Koldaki taşıma açısının (carrying angle) ulnar variance üzerine etkisinin araştırılması
Research on the effect of carrying angle in the arm on ulnar variance
  1. Tez No: 445566
  2. Yazar: GÜLDAL DOĞRUYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Ulnar variance, Carrying angle, Ön kol anatomisi, El bileği anatomisi, Ulnar variance, Carrying angle, Forearm anatomy, Wrist anatomy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kol ile önkol arasındaki laterale doğru olan açılanma carrying angle olarak tanımlanır. Ulnar variance, radius ve ulna'nın alt uçları arasındaki denge değeridir. Bu çalışmanın amacı ön kolun dışa doğru açılanmasındaki değişiminin el bileği üzerine olan etkilerini yani carrying angle'ın ulnar variance üzerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 18-25 yaş arası sağlıklı bireylerden oluşan 133 kadın 118 erkek toplam 251 gönüllü dahil edildi. Kadınların yaş ortalaması 20.50±1.14 (min:18.00, max:24.00), erkeklerin yaş ortalaması 20.86±1.07 (min:18.00, max:25.00) ve toplam yaş ortalaması 20.67±1.12 (min:18.00, max: 25.00) idi. Çalışmaya katılan gönüllerinin carrying angle değerleri ölçüldü ve el grafileri çekilerek, çekilen grafiler üzerinde ulnar variance değerleri belirlendi. Carrying angle değerleri: Erkeklerde sağ kol 19.97±3.88° (min:10.00, max:29.50), sol kol 18.92± 4.24° (min:8.00, max:28.00), ortalama toplam değer ise 19.44±4.09° (min:8.00, max:29.50) olarak bulundu. Kadınlarda sağ kol 21.11± 4.73° (min:8.50, max:39.00), sol kol 20.02±4.93° (min:9.00, max:37.50), ortalama toplam değer ise 20.57±4.85° (min: 8.50, max:39.00) olarak bulundu. Ulnar variance değerleri: Erkeklerde sağ -0.49±1.99 mm (min:-6.58, max:4.34) , sol -0.35±1.98 mm (min:-6.16, max:4.76), ortalama toplam değer ise -0.42±1.98 mm (min:-6.58, max:4.76) olarak bulundu. Kadınlarda sağ -0.37±1.70 mm (min:-3.64, max:5.60), sol -0.41±1.65 mm (min:-4.90, max:4.06), ortalama toplam değer ise -0.39±1.67 mm (min:-4.90, max:5.60) olarak bulundu. Sağ kol carrying angle değerleri ile sağ ulnar variance değerleri arasında, sol kol carrying angle değerleri ile sol ulnar variance değerleri arasında aynı yönlü bir ilişki bulundu fakat bu ilişki istatisiksel olarak anlamlı değildi. Cinsiyete göre yapılan korelasyon analizinde ise: kadınlarda ve erkeklerde sağ kol carrying angle değerleri ile sağ ulnar variance değerleri arasında aynı yönlü fakat istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki bulundu. Sol kol korelasyon değerlerinde ise kadınlarda ve erkeklerde aynı yönlü bir ilişki bulundu. Kadınlarda bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı değilken erkeklerde ise istatistiksel olarak anlamlı olmasına rağmen bir ilişki ölçütü olarak zayıf bulundu. Sonuç olarak; carrying angle değerleri ile ulnar variance değerleri arasında pozitif yönlü korelasyonlar bulundu fakat bu korelasyon katsayıları istatistiksel olarak önemli değildi.
Özet (Çeviri)
The angling towards the lateral between the arm and forearm is defined as the carrying angle. Ulnar variance shows the balance value between the radius and lower ends of the ulna. The objective of this study is to investigate the effects of the change in the outward angling of the forearm on the wrist, in other words, the effect of carrying angle on the ulnar variance. 251 volunteers consisting of healthy individuals 113 of whom were females and 118 of whom were males in the age group between 18-25 years old were included in this study. The age average of the females was 20.50±1.14 (min:18.00, max:24.00), the age average of the males was 20.86±1.07 (min:18.00, max:25.00) and the total age average was found to be 20.67±1.12° (min:18.00, max:25.00). The carrying angle values of the volunteers who participated in this study were measured and the ulnar variance values were determined through their hand graphs taken. In males, carrying angle values were found as 19.97±3.88° (min:10.00, max:29.50) for the right arm, 18.92± 4.24° (min:8.00, max:28.00) for the left arm and the total value was found to be 19.44±4.09° (min:8.00, max:29.50). In females, it was found to be 21.11±4.73° (min:8.50, max:39.00) for the right arm, 20.02±4.93° (min:9.00, max:37.50) for the left arm and the total value was found to be 20.57±4.85° (min: 8.50, max:39.00). In males, the ulnar variance values were found to be -0.49±1.99 mm (min:-6.58, max:4.34) at the right, -0.35±1.98 mm (min:-6.16, max:4.76) at the left, and the total value was found to be -0.42±1.98 mm (min:-6.58, max:4.76). In females, it was found to be -0.37±1.70 mm (min:-3.64, max:5.60) at the right, -0.41±1.65 mm (min:-4.90, max:4.06) at the left and the total value was found to be -0.39±1.67 mm (min:-4.90, max:5.60). A same-direction relationship between the right arm carrying angle values and right ulnar variance values, and the left arm carrying angle values and left ulnar variance values was found but this relationship was not statistically significant. In the correlation analysis carried out according to gender, a same-direction relationship between the right arm carrying angle values and right ulnar variance values in females and males was found, but this relationship was not statistically significant. A same-direction relationship in the left arm correlation values in females and males was determined. While this relationship was not statistically significant in females, although it was statistically significant in males, the relationship criterion was found to be weak. Consequently, correlations in the positive direction between the carrying angle values and ulnar variance values were found, however, the correlation coefficients were not statistically significant.