Mustafa Kutlu'nun gazete yazılarında edebi eleştiri
Literary criticism in the newspaper articles of Mustafa Kutlu
- Tez No: 445612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, gazete yazıları, edebiyat, eleştiri, Türk edebiyatı, Mustafa Kutlu, newspaper articles, literature, review, Turkish Literature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Mustafa Kutlu, 1980 sonrası Türk edebiyatının önemli hikâye yazarlarından birisidir. Yazar, farklı dergilerde ve gazetelerde hikâye dışında birçok türde yazı yazmıştır. Yazarın yazdığı deneme, fıkra, eleştiri türünde birçok yazısı vardır. ?Mustafa Kutlu?nun Gazete Yazılarında Edebi Eleştiri? başlıklı bu çalışmada Mustafa Kutlu?nun gazete yazıları arasında yer alan edebiyat konulu yazıları tespit etmeyi ve değerlendirmeyi amaçladık. Yazarın edebiyatla ilgili gazete yazılarını Sanat, Edebiyat, Halk Edebiyatı, Hikâye, Şiir, Roman, Dergiler ve Yazar-Eser başlıkları altında değerlendirdik. Bu yazılar Mustafa Kutlu?nun edebiyat ve edebiyatın değişik alanları hakkında görüşlerini ortaya koymaktadır. Yine aynı yazılarda Kutlu, pek çok şair, yazar, kitap, dergi hakkında çeşitli değerlendirmeler yapmaktadır. Çalışma, Mustafa Kutlu, onun haklarında söz söylediği kişi ve eserlerle ilgilenenlere yardımcı olacaktır. Yine ?Mustafa Kutlu?nun Gazete Yazılarında Edebi Eleştiri? başlıklı bu çalışma edebiyat ve onun alanları, sorunları, Türk edebiyatı üzerine düşünenlere de katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kutlu is one of the most important story writers of Turkish Literature after 1980s. Besides stories, the writer has written various kinds of pieces in different magazines and newspapers. The writer has written many essays, anecdotes and reviews. In this thesis, which is titled as ?Literary Criticism in the Newspaper Articles of Mustafa Kutlu?, we aimed to identify and evaluate the literary works that are among the newspaper articles of Mustafa Kutlu. We evaluated the literary newspaper articles of the writer under the headings of Art, Literature, Folk Literature, Story, Poem, Novel, Magazines and Writer ? Work. These writings put forward Mustafa Kutlu?s point of view on literature and different fields of literature. Also in these writings Mustafa Kutlu has commented on a lot of poets, writers, books and magazines. This thesis will help people who are interested in Mustafa Kutlu, his comments on writers and their literary works. Also this thesis, which is titled as ?Literary Criticism in the Newspaper Articles of Mustafa Kutlu?, will contribute to literature, its fields and problems. It will also contribute to people who are interested in Turkish Literature.