Bazı makroekonomik verilerle borsa İstanbul sınai endeksinin tahmin edilmesi
Estimation of industrial index of İstanbul stock exchange with some macroeconomic data
  1. Tez No: 445611
  2. Yazar: İMDAT KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEZİYET SEMA ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağı, endeks tahmini, trend tahmini, Borsa İstanbul, Sınai Endeks, Artificial neural network, the index estimating, trend estimating, Istanbul Stock Exchange, Industrial Index
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul Sınai Endeksi (XUSIN-BIST SINAI), 6 aylık mevduat faiz oranları, altın fiyatları, M1 para arzı ve enflasyon değişkenleri ile tahmin edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada Ocak 1994 ile Aralık 2011 arası aylık veriler kullanılmıştır. Tahminler için yapay sinir ağı modellerinden faydalanılmıştır. Yapay Sinir Ağları (YSA) modellerinin geliştirilmesinde MATLAB programından faydalanılmıştır. Ağ eğitimi için 1994-2006 ve 2010-2011 dönemlerindeki veriler kullanılmıştır. Test için 2007-2009 dönemi verileri kullanılmıştır. Çalışmada, YSA tekniğinin trendi tahmin etme aşamasında kullanılabileceği ve istatistiksel analiz teknikleri kadar başarılı olabileceği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Istanbul Stock Exchange Industrial Index (SINAI XUSIN-BIST), is tried to estimate by using variables of 6-month deposit interest rates, gold prices, the M1 money supply and inflation rates. In the study, the monthly data between January 1994 and December 2011 is used. The artificial neural network models have been used for the estimates. The MATLAB program have been used for developing Artificial Neural Networks (ANN) models. The training values are selected from the 1994-2006 and the 2010-2011 periods. The test values are selected from 2007-2009 period. In the study, it is shown that the ANN technique can be use on the phase of estimating trend, and be as succesful as statistical analysis techniques.