Yaşam doyumunun yordayıcısı olarak öfke ve affetme: Affetmenin düzenleyici rolü
Anger and forgi̇veness as predi̇ctors of li̇fe sati̇sfacti̇on : The moderator role of forgi̇veness
- Tez No: 445684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM ÇİVİTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Affetme, Kendini Affetme, Başkalarını Affetme, Durumu Affetme, Toplam Affetme, Yaşam Doyumu, Öfke, Sürekli Öfke, Üniversite Öğrencileri, Forgiveness, Forgiveness of Self, Forgiveness of Others, Forgiveness of Situations, Trait Anger, Anger, Life Satisfaction, Total Forgiveness, Undergraduates
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, sürekli öfke ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide kendini affetme, başkalarını affetme, durumu affetme ve toplam affetmenin düzenleyici (moderating) rolünü incelemektir. Araştırmanın katılımcıları, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne devam eden 1083 üniversite öğrencisinden (773 kadın, 310 erkek) oluşmaktadır. Araştırma verileri; Heartland Affetme Ölçeği, Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Araştırmada düzenleyici (moderating) etkileri test etmek için Baron ve Kenny'nin basamaklarına dayalı hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, sürekli öfke ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide toplam affetme ve başkalarını affetmenin düzenleyici bir rolünün olduğunu göstermektedir. Sürekli öfke ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide kendini affetme ve durumu affetmenin ise düzenleyici bir rolü gözlenmemiştir.Bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmış, uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate the moderator role of self forgiveness, others forgiveness, state forgiveness, and total forgiveness in the relationship between trait anger and life satisfaction. The participants of the research were 1083 undergraduate students (773 female, 310 male) who study in Pamukkale Universtiy Faculty of Education. The research data were collected via Satisfaction with Life Scale, State-Trait Anger Expression Inventory, Heartland Forgiveness Scale, and Personal Information Form. In order to test the moderating effects, hierarchical regression analysis based on Baron and Kenny's steps was used. The research results indicated that there was a moderator role of forgiveness of others and total forgiveness in the relationship between trait anger and life satisfaction. No moderator role of forgiveness of self and forgiveness of situations in the relationship between trait anger and life satisfaction was observed. The findings were disccussed in the light of the literature, suggestions were made to the practitioners and researchers.