Evli bireylerde yaşam doyumunun yordayıcısı olarak evlilik doyumu ve bağlanma boyutları
Marital satisfaction and attachment dimensions as predictors of life satisfaction in married individuals
  1. Tez No: 537659
  2. Yazar: ZELİHA YANAR GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METEHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma boyutları, evlilik doyumu, yaşam doyumu, Attachment dimensions, marital satisfaction, life satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin yaşam doyumunun yordayıcısı olarak evlilik doyumu ve bağlanma boyutlarını incelemek ve ayrıca belirlenen demografik değişkenlere göre evlilik doyumu ve yaşam doyumunun anlamlı farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 374 (259 kadın, 115 erkek) evli bireyden kartopu örnekleme yöntemi ile toplanan verilerle gerçekleştirilmiştir. Bireylerin yakın ilişkilerde yaşantılarına yönelik bağlanmaya ilişkin kaygı ve bağlanmaya ilişkin kaçınma boyutu verileri“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YIYE II)”, evlilik doyumuna ilişkin veriler“Evlilik Doyum Ölçeği”, yaşam doyumuna ilişkin veriler“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve kişisel bilgiler ise araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”ile toplanmış olup; verilerin analizinde IBM SPSS 25 Programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Gruplar T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Basit Regresyon Analizi, Çoklu Regresyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; bağlanmaya ilişkin kaygı ve kaçınma boyutlarının birlikte evlilik doyumunu anlamlı bir şekilde yordadıkları, evlilik doyumuyla orta düzeyde anlamlı bir ilişki içinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bağlanmaya ilişkin kaygı ve kaçınma boyutlarının birlikte yaşam doyumunu anlamlı bir şekilde yordadıkları, yaşam doyumuyla düşük düzeyde anlamlı bir ilişki içinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Kaygı ve kaçınma boyutu puanlarının her ikisinin de cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen diğer bulgulara göre; evlilik doyumu cinsiyet, evli olma süresi ve sahip olunan çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermezken, eğitim düzeyi, ailenin aylık geliri ve evlilik biçimine göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yaşam doyumu eğitim düzeyi, evlilik biçimi, evli olma süresi ve sahip olunan çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermezken, cinsiyet ve ailenin aylık gelirine göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the marital satisfaction and attachment dimensions as predictors of life satisfaction of married individuals and also to show whether marital satisfaction and life satisfaction differed significantly according to the demographic variables. Research, living in various provinces of Turkey, 374 (259 female, 115 male) were carried out with data collected from married individuals with snowball sampling method. The anxiety and avoidance attachment dimension data related to the attachment of individuals to their lives in close relationships“Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R)”, data on marital satisfaction“Marital Satisfaction Scale”, data on life satisfaction“Life Satisfaction Scale”and personal information were collected by“The Personal İnformation Form”created by the researcher; IBM SPSS 25 Program was used to analyze the data and Independent Groups T-Test, One-Way Variance Analysis, Simple Regression Analysis, and Multiple Regression Analysis were used for data analysis. According to the findings of the study; it was concluded that the anxiety and avoidance dimensions related to attachment significantly predicted marital satisfaction and they had a moderate relationship with marital satisfaction. It was concluded that the anxiety and avoidance dimensions related to attachment significantly predicted life satisfaction together with low level of satisfaction with life satisfaction. It was found that both the anxiety and avoidance dimension scores did not differ significantly by gender. According to other findings obtained from the study; while marital satisfaction did not show a significant difference according to gender, duration of marriage and number of children, it was concluded that education level, family monthly income and marriage style differed significantly. While life satisfaction did not show a significant difference according to level of education, type of marriage, duration of marriage and number of children, it was found that gender and family were significantly different from their monthly income.