Bernard Shaw: Shifting from idealism to realim in Major Barbara and Arms and The Man
Bernard Shaw: Major Barbara ve Arms and The Man eserlerinde idealism'den realism'e geçiş
  1. Tez No: 445708
  2. Yazar: ESRA ÜNSAL OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BOYNUKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: George Bernard Shaw, idealist yaklaşım, gerçekçi yaklaşım, idealler, yanılsamalar, kapitalizm, George Bernard Shaw, idealistic approach, realistic approach, ideals, illusions, heroism, capitalism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
George Bernard Shaw toplumda alışılagelmiş, gelenekselleşmiş her inanca ve her kuruma karşı çıkan bir oyun yazarıdır. Doksan dört yıllık yaşamı boyunca elli üç oyun yazmıştır. Bu oyunlarında toplumun dokunulmaz diye kabul ettiği bütün değerleri alaycı ve sert bir dille eleştirir.Bu çalışma, Shaw'un Arms and the Man ve Major Barbara adlı oyunlarında idealist yaklaşımları olan ve yaşamın kabullenmesi zor fakat gerçek olan yüzünü, gerçekçi karakterler yardımıyla benimseyen kahramanları, başka bir ifadeyle bu kahramanların idealizmden gerçekçiliğe geçişini ele alır. Shaw'un bu iki oyunu zıtlıklarla doludur: idealleştirilen kahramanlık anlayışı ile gerçekçi yaklaşım; üstün aşk ile gerçekçi aşk; üst rütbeye sahip olmak ile sıradan askerlik; aşırı dindarlık ile ahlaki olmayan değerler, fakirlik ile kapitalizmin acımasız dünyası karşı karşıya gelir. Bu çalışmada incelenen iki oyunda oyuncular din, fakirlik, ahlak, aşk ve kahramanlık gibi konulardaki düşüncelerinin hayalden ibaret olduğunu kabul eder, daha somut ve gerçekçi düşünceleri sahiplenirler. Karakterler oyunun başındaki başarması zor ve çok yorucu olan dini, ahlaki, şiirsel ve kahramanca olan ideallerini terk ettiklerinde toplumun ideallerindeki gibi günahsız olmadığını, yaşamın hile ve yalandan ibaret olduğunu kabullenirler. Böyle bir toplumda ideallerine sarılarak yaşamanın ahmaklık olduğunu düşünürler.
Özet (Çeviri)
George Bernard Shaw is an Irish playwright who is opposed to any conventional or habitual belief and institution. He wrote fifty-three plays during his lifetime of ninety four years. He harshly and cynically criticizes the untouchable values accepted by society. This study deals with mainly the protagonists who have an idealistic approach and adopt the real face of life that is hard to swallow through realistic characters, in other words the shifting of the protagonists from idealism to realism in Shaw's Major Barbara and Arms and the Man. These two plays of Shaw are full of conflicts: the idealized concept of heroism versus the realistic approach; higher love versus realistic love; having high rank versus ordinary soldiering; extreme religious mania versus immoral values, poverty versus cruel world of capitalism. In two plays examined in this study, the characters accept that their notions about religion, poverty, morality, love and heroism are nothing but illusions; therefore, they embrace more concrete and realistic ideas at the end. When the characters leave their initial religious, moral, poetic and heroic ideals which are very exhausting and difficult to achieve, they concede that the society is not as innocent as in their ideals and the life is only a trick and a lie. They think that it is folly to live holding to their ideals in such a society.