Mezhepler arası telfîk ve ulemanın telfîk ile ilgili görüşleri
Pi̇eci̇ng together among schools of thought and the opi̇ni̇ons of scholars about pi̇eci̇ng together
- Tez No: 445707
- Danışmanlar: PROF. DR. SAHİP BEROJE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: telfîk, taklîd, ictihâd, âmmî, intikâl, ihdâsü'l-kavli's-sâlis, Talfîq, Taqlîd, Ijtihâd, Âmmî, Intiqâl, Iḥdâth al-qawl al-thâlith
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Fıkıh mezheplerinin bakış açılarına göre telfîk konusunu tahlil etmeye çalıştığımız bu çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında çalışmanın amaç, önem, yöntem ve sınırları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde islam hukukçuların perspektiflerinden hareketle taklîd konusunu gerek bilgi değeri gerekse şerî hükmü bakımından analiz ederek onların bu konudaki görüşlerini sunmaya çalışıldı. Ayrıca âmmî ve müctehid, taklîd ile ittibâ kavramları tahlil edilerek aralarındaki nüans ve fark irdelenmiştir.İkinci bölümde ise telfik konusunu ve telfikin şeri hükmünü ortaya koymak amacıyla mezhep âlimlerinin bu konu ile ilgili yorumları ve kavram olarak telfikle ilişkisine binaen ictihad, intikâl beyne'l-mezâhib, ittibau'r –ruhas, fasl ve tafsil veihdâsü'l-kavli's-sâlis kavramları detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, where I attempt to analyse the subject of talfîq (piecing together) according to the perspectives of the schools of Islamic Law, consists of an introduction and two parts. The purpose, significance, methodology, and limits of the study are presented in the introduction. In the first part, by means of the points of view of the jurists of Islamic Law the subject of taqlîd (imitation) is examined concerning both its value in knowledge and legitimacy. In addition, the conceptions of ʿâmmî (layman), mujtahid (an independent lawmaker in Islamic Law), taqlîd (imitation), and ittibâʿ (emulation) are analysed in detail and the subtle nuances between them are focused on. As for the second part, in order to explain talfîq (piecing together) and its legitimacy in religion the opinions of the scholars of Islamic Law schools are evaluated. Besides that, the concepts of ijtihâd (independent legislation in Islamic Law), intiqâl bayn al-madhâhib (transition among the legal schools), ittibâʿu al-rukhaṣ (following the permissions), faṣl (separation), tafṣîl (elaboration), and iḥdâth al-qawl al-thâlith (constitution of third opinion) are examined in detail as well because of their relationship with the term talfîq.