Kuzey Kıbrıs Türk toplumunda sosyal ve dini hayat (Meserya örneği)
Social and religious life of Turkish society in Northern Cyprus (Mesarya example)
- Tez No: 445819
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, din, Kıbrıs Türk Toplumu, sosyal ve dini hayat, Cyprus, religion, Turkish Cypriot community, social and religious life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu tez, Kıbrıs'ın tarihsel sürecini kısaca ele almakta, toplumsal hayatı değişik yönleri ile incelemektedir. Özellikle 1974 sonrası göz önüne alınarak günümüzdeki toplum hayatı incelenmiştir. Kıbrıs Türk toplumunun yaşamı ve Türkiye ile ilişkileri ele alınmıştır. Din, her toplumda olduğu gibi Kıbrıs Türk toplumunda da toplumsal kurumların en önemlilerindendir. Bu araştırmada toplumun dini inanç ve ibadetlerle ilgili tutum ve davranışları konum, yaş, cinsiyet, gelir durumu öğrenim durumu gibi değişkenlerle ilişkileri de ele alınmıştır. Ayrıca geleneksel yaklaşımları, dini bilgilerin kaynağı, halkın dini kurumlara ve din görevlilerine bakışı araştırılmıştır. Kıbrıs Türk toplumunun son yüzyılda yaşadığı birçok durumla ilgili olarak dini ve milli kimlikle ilgili yaklaşımları da incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda, Kıbrıs Türk toplumunun kendine özgü olarak nitelenebilecek birçok durumu bünyesinde barındırdığı görülmüştür. Anavatan olan Türkiye ile arasındaki derin bağlar çoğunlukla devam etmekte dini ve milli kimlik alanında birçok hususta benzerlikler bulunmaktadır. Dini hayatın inanç boyutu Türkiye'de yapılan birçok araştırma sonucu ile benzeşmekte, ahiret, kaza kader cennete girmede Müslüman olmanın gerekliliğine inançta farklılaşmalar bulunmaktadır. İbadet hayatında ise Türkiye'de yapılan araştırmalardan önemli ölçüde ayrışmakta ibadetleri yapma çok düşük oranlarda çıkmaktadır. Dini geleneksel uygulamalar ve türbe ziyaretleri toplumda önemli yer tutmaktadır. Dini hayatla ilgili değerlendirmelerde dindarlık ve dini bilgi konusunda eksiklikler dile getirilmektedir. Toplumsal ve dini hayat alanında Türkiye'den farklılaşmalar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the historical process of Cyprus briefly and examines its social life from different aspects. It particularly analyzes in considering the social life of post-1974 and today. The challenges Turkish Cypriot community has faced and their relationship with Turkey have been addressed. Religion is one of the most important of the social institutions in Turkish Cypriot community like in every other community in the world. This study also deals with the society's attitudes and behaviors towards religious beliefs and ways of worship with the variables of position, age, gender, income status, and educational status. It also analyzes its traditional approaches, the source of religious knowledge, and the society's perspective on religious institutions and religious officials. Turkish Cypriot community's attitudes towards religious and national identity have been analyzed with regard to many processes the society has gone through in the last century. As a result of these studies, it was observed that the Turkish Cypriot community has hosted in many cases of the site can be described as unique. Deep ties are being continued and very similar with its motherland Turkey in many aspects like religious and national identity. The faith dimension of religious life is similar to the results of several studies carried out in Turkey, there are variations about in belief in the necessity of being a Muslim, destiny and heaven. About the worship life; it is significantly separated from research conducted in Turkey and worshipping stands out at very low rates. Religious traditional practices and visiting the tombs have an important place in society. About assessment piety and religious knowledge, it is expressed the Religious life is being the lack of. There are some variations in the social and religious life in Turkey.