Örgüt kültürünün çalışanların motivasyonuna etkisi: Celal Bayar Üniversitesi örneği
The impact of organization culture on employee motivation: Example of Celal Bayar University
- Tez No: 445882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Motivasyon, Organization, Organizational Culture, Motivation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde örgütler zorlu rekabetlerin yaşandığı bütün sektörlerde marka değerlerini korumak ve geliştirmek, varlıklarını sürdürebilmek için kesintisiz yüksek performans göstermek zorundadırlar, bir örgüt için bu yüksek performansı gösterebilmesinin en önemli etkeni bünyesindeki çalışanlardır. Örgütler çalışanlarından yüksek verim alabilmek için onların motivasyonunu canlı tutmak zorundadırlar. Bunun için örgütün ve çalışanlarının belli inançlar, hedefler, normlar ve değerler çerçevesinde aynı ortak hedefe konsantreolmaları gerekmektedir. İşte çalışanların örgütle bağını güçlendiren, verimli çalışmasını sağlayan hedefler, normlar, inançlar ve değerler örgütün kültürünü oluşturmaktadır. Örgüt Kültürü son dönemde önemi iyice artan ve üzerine birçok bilimsel araştırma yapılan konulardan biri olup motivasyon üzerindeki etkisi çok yönlü tartışılmaktadır. Bu çalışmada, Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü İdari Personeli arasında Örgüt Kültürünün Rektörlük çalışanlarının motivasyonuna etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, Cemalettin İpek tarafından geliştirilen“Örgütsel Kültür Ölçeği”, Prof. Dr. Pınar SÜRAL ÖZER, Prof. Dr. Ömür N. TİMURTUNCAY ÖZMEN, Doç. Dr Engin Deniz ERİŞ tarafından geliştirilen“GDÖ Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kamu çalışanlarının arasından seçilen 132 katılımcı oluşturmuştur. Veriler yüz yüze anket tekniği ile elde edilmiştir.Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Sosyal Bilimler için istatistik Paketi kullanılmıştır (SPSS). Bu çerçevede, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde Korelasyon Analizi, t-Testi ve Regresyon Analizi gibi analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Örgüt Kültürünün bağımlı değişken olan motivasyon ile pozitif yönde ancak çok düşük düzeyde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in conditions of severe competition, the organizations in all sectors are placing a greater emphasis on performance and development. Taking into account the increasing globalisation and the educational expectations of modern society, the universities need to adapt to changing conditions in order to be competitive and to move forward. In order to be competitive the organization should keep their employees motivated. Until recently, researchers had made few systematic attempts to explore the influences of an organization's culture on the performance of employees and the results were versatile. This research aimed at investigating the effect of organizational culture on motivation of the Celal Bayar University Rectorate Administrative Staff. The first scale based on Cemalettin İpek (1999) with four items,“Scale of Organizational Culture”, the second scale based on Prof. Dr. Pınar SÜRAL ÖZER, Prof. Dr. Ömür N.TİMURTUNCAY ÖZMEN, Doç. Dr Engin Deniz ERİŞ with four items,“Scale of GDÖ Motivation”(2007) have been used in this research. The data was collected from 132 participants through face to face interviews simple random sampling method by using a structured questionnaire. Statistical Package for Social Sciences has been used to analyze the data collected in this research (SPSS). In determining the relationships between variables,the statistical methods of correlation analysis, ttest and regression analysis have been used. The result of this empirical research revealed that organizational culture and its dimensions are not significantly related to the dependent variable motivation fit in a positive way.