Örgüt içi çatışmaların, çalışanların iş memnuniyeti ile davranışları üzerindeki etkisi: Ankara ilinde bir kamu kurumu örneği
The effect of organizational conflict on employees' job satisfaction and behaviours: A case of public institution in ankara
- Tez No: 445883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU KÜLTER DEMİRGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çatışma, Çatışma Yönetimi, Farkındalık, Yönetimsel Karar, Organisational Conflict, Conflict Management, Awareness, Administrative Decisions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada Örgüt İçi Çatışmaların, Çalışanların İş Memnuniyeti ve Davranışları üzerindeki olası etkileri incelenmektedir. Çalışma ile uygulama yapılan birimde, kurum içi örgütsel çatışma farkındalığının oluşturulabilmesi, çatışmalara temel teşkil eden problemlerin ortaya konulabilmesi ve yaşanılan örgüt içi çatışmaların, personelin davranışları üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, Ankara İli sınırları içerisinde bir kamu kurumunda görev yapan personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu kamu kurumunda görev yapan 462 personel, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi uygulanmış, veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Literatürde özel sektör ve kamusal alanda faaliyet gösteren birçok örgütte, örgütsel çatışma ve yansımaları ile ilgili çalışmalar yapılmış olmasına karşın, Polis teşkilatında böyle bir çalışmaya rastlanmaması, çalışmayı farklı kılmaktadır. Araştırmanın sonuçları, çalışanların yöneticileri ile ilgili düşünceleri ile işlerini severek yapma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda yönetimsel kararların uygulanma biçimi ile iş yerinde yaşanılan çatışmaların sıklığı arasında anlamlı bir ilişki söz konusudur. Bunun yanında öğrenim durumu, medeni durum ve kurumdaki çalışma süresi gibi bireysel farklılıkların, çalışanların işini severek yapma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study tries to reveal the potential effects of organizational conflicts on employees' job satisfaction and their behaviors. The study aims to create awareness about organizational conflict in institution, to put forth the problems leading conflicts and to identify the effects of organizational conflicts on behaviour of employees. The study consists of the employees in a public institution in Ankara. 462 employees of this institution is determined as the sample group of the study. Quantitative research methods were applied and the data was collected by survey method. Although there are studies about organizational conflicts and their effects on many institutions in private and public sector, the empirical studies on Police Department are so limited. Thus, this study is expected to acquire a different view. The results of the study reveals that there is a statistically significant and positive relationship between the employees' ideas about their managers and being satisfied with their jobs. Besides, there is a statistically significant relation between the way of implementation of managerial decisions and the frequency of conflicts in institution. The study also reveals that there are no statistically significant relations between employees' being satisfied with their jobs and their education level, marital status and employment time in institution.