Lider üye etkileşiminin algılanan iş performansına etkisinde örgütsel vatandaşlık davranışının rolü
Leading member interactions in job performance of perceived role of the influence of organizational citizenship behavior
  1. Tez No: 445893
  2. Yazar: SEVİLAY GÖKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider-Üye Etkileşimi, İşgören Performansı, Örgütsel Vatandaşlık, Aracılık Etkisi, Leader-Member Exchange, Employee Performance, Organizational Citizenship, Mediation Role
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasının temel amaçlarından biri, lider-üye etkileşiminin çalışanların iş performansı üzerindeki etkisini ve örgütsel vatandaşlık davranışının bu etki üzerindeki rolünü tespit etmektir. Diğer amacı ise, lider-üye ilişkilerine göre şekillenen örgütsel vatandaşlık davranışının çalışanların bireysel performansı üzerindeki aracı rolünü tespit etmektir. Bu çerçevede tezin ilk bölümünde, lider-üye etkileşiminin kavramsal çerçevesi tanımlanarak boyutlarından kısaca bahsedilmiştir. İkinci bölümünde, işgören performansı kavramı açıklanmış ve bu konunun tespitinde önemli bir yer tutan performans değerlendirmeden bahsedilerek yarar ve amaçlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümünde ise, örgütsel vatandaşlık davranışı kavramı tanımlanarak, boyutları kısaca açıklanmıştır. Ayrıca araştırmada incelenen konuların birbirleriyle olan ilişkileri literatür çerçevesinde incelenmiştir. Tezin uygulamalı bölümünde ise, Ankara ili merkezinde giyim sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin satış danışmanları ve mağaza müdürleri üzerinde anket uygulanarak sonuçları SPSS programında analiz edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırma sonucunda, lider-üye arasındaki etkileşimin kalitesi yüksek olduğunda, çalışanların iş performanslarında artış olacağı ve ayrıca örgütsel vatandaşlık davranışının yüksek olduğu durumda bu ilişkinin daha da güçleneceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the main aims of this thesis is to identify the effect of leader-member relationship over personnel's business performance and the role of organizational citizenship behavior's over this effect. Another aim is to identify organizational citizenship behavior's mediating role which is shaped according to leader-member relationship over personnel's individual performance. In this context, leader-member exchange is defined conceptually and it is shortly made mention of dimentios in the first part of this thesis. In the second part, the notion of employee performance is explained and it is touched upon the benefits and aims by making mention of performance evaluation which is important for the determination of the subject. In the third part of this thesis, the dimentions of the notion of organizational citizenship behavior are shortly explained by defining the notion of organizational citizenship behavior. Besides, it is made mention of the mutual relationships of the subjects which are examined in the research. In the practical part of the thesis, it is made a survey to the sales consultants and the store managers of businesses which operates in the garment sector in the city center of Ankara and the consequences of this survey is analyzed in SPSS program. According to the research consequence in accordance with this purpose, it is identified that when the interaction's quality between leader and member is high, job performance of employees increases and also when organizational citizenship behavior is high, this relationship becomes more strong.