Kurumun oluşturduğu örgütsel güvenin, çalışanların işten ayrılma niyetine etkisi: Gölbaşı Belediye çalışanları örneği
Organizational trust created by the institution, the effect of the employees intention to leave the job, Gölbaşı Municipality employees examples
- Tez No: 445905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUHİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel güven, işten ayrılma, Organizational trust, termination of employment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma ile örgütsel güvenin çalışanların işten ayrılma niyetine etkisinde algılanan kurumsal itibarın rolü incelenmiştir. Kişisel özelliklerin örgütsel güven üzerine etkisi, işten ayrılma niyeti üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Araştırma Ankara ili Gölbaşı Belediyesi ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekteki veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Ölçeğinin güvenirliğini test etmede Alpha (Cronbach Alpha) katsayısı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 15.0 For Windows programı ile istatistiksel analizler yapılarak elde edilmiştir. Ölçeklerde bulunan ifadelere verilen yanıtların yüzde ve frekans dağılımları hesaplanmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için“t”testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi ve çoklu grup karşılaştırmalarında post hoc testlerinden Duncan testi uygulanmıştır. Araştırma da işten ayrılma niyetine etki eden faktörler incelendiğinde sonuçlar ortalamanın altında çıkarak, örgüte bağlılık ile işten ayrılma isteğinin ters orantılı olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada örgüte duyulan güvenle kurumdan algılanan itibar düzeyleri birbirine yakın değerlerdedir.
Özet (Çeviri)
In this study the role of corporate reputation is perceived impact of the intention to leave the organizational trust of employees were investigated. Additional features of the effect on organizational trust, the impact on the intention to leave, was evaluated. The study was limited by Ankara Gölbaşı Municipality. data on the scale used in this study were obtained by questionnaire method. To test the reliability of the scale Alpha (Cronbach) coefficients is used. The data obtained in this study using SPSS 15.0 For Windows program has been obtained by statistical analysis. responses to statements contained in scale, frequency and percentage distribution is calculated. To test the hypothesis“t”test, one-way analysis of variance (ANOVA) test and test multiple group comparisons Duncan post hoc test was applied. The study also investigated factors affecting the intention to leave, Taking below average results, it was concluded that the request to leave the job and organizational commitment inversely proportional. As levels of perceived corporate confidence in the work of the organization are in close to each other when needed.