Fâtiha ve Bakara sûrelerindeki kıraat farklılıklarının manaya etkisi
The effect of the differences of recitation in the meaning in surahs of Fatiha and Baqarah
  1. Tez No: 445981
  2. Yazar: RAMAZAN ERASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Quran, Qira'at, Ouran recitation science, seven ahruf (letters), Fatihah and surat al Baqarah
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'i kelâmların en güzeli olarak inzâl buyuran Allah'a (c.c.) hamd, kitabının ilk muallimi ve tebliğcisi, yaşayan Kur'ân sıfatlı Muhammed Mustafa'ya salât ve selam olsun. İslamî ilimlerin menşei, mûcizü'l-beyan olan Kur'ân, dinî ilimlerin tümünün kaynağı olmakla birlikte, tefsir ve kıraat ilmi kadar hiçbiri, onunla doğrudan ilişkili bulunmamaktadır. Kıraat ilmi, okunuş, edâ, tecvîd ve tashîh-i hurûf gibi yönleri itibariyle Hz. Peygamber'den (s.a.v.) sahâbeye, onlardan da sonraki kuşaklara aktarıldığı için önem arz etmektedir. Edâ-okuyuş ile anlam ilişkisi bakımından iki ana bölümde düşünebileceğimiz kıraat ilminin anlam boyutunun günümüzde ihmal edildiği söylenebilir. Kur'ân kıraatlarının derecesi ne olursa olsun onu anlamada çok önemli bir yere sahip oldukları tartışmasız bir gerçektir. Âlimlerimizin mütevâtir olmayan kıraatları, kıraât-ı tefsîriyye diye isimlendirmeleri bu hususu teyit etmektedir. Bu nedenle tezimizde kıraat ve anlam ilişkisi üzerinde durulacaktır. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki, araştırmamızda mütevâtir kıraatlar ekseninde konu incelenecek, diğer kıraat çeşitlerine temas edilmeyecektir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde Fâtiha sûresi, ikinci bölümde ise, Bakara sûresindeki kıraat farklılıklarının manaya etkisi örnekler ışığında izâh edilecektir. Anahtar Kelime: Kur'ân, Kıraat, Kıraat ilmi, ahruf-u seb'a, Fâtiha ve Bakara sûresi
Özet (Çeviri)
All praise is to Allah Alone, and may His peace and blessings be upon His Messenger and slave, our Prophet Messenger. The Quran which is source of Islamic sciences is the miraculous statement. Although the Quran is source of all Islamic sciences, none of them is more related than Quranic exegesis (tafsir) and science of reciting the Quran (Qira'at). Ouran recitation science is very important due to transmission of recitation method, tacweed (intonation) seven ahruf (letters), etc from the prophet to his companions and from the companions to other generations. Even though the science of qira'at separates into two parts (recitation and meaning), we can say that the side of meaning is neglected in the current researches. The all kinds of qira'at help us understand the Quran. That our religious scholars named the non-recognized qira'at as“al-qira'at at-tafsiriyya”supports this idea. For this reason, I focus on relation between qira'at and meaning in this thesis. We must say that in my research I focus only on the recognized qira'at and we don't mention other kinds of Quran recitations. My research is composed with two parts. In the first section we give general information about the origin of the science of reciting the Quran, its terms, sorts of qira'at, the necessary conditons for the true (sahih) qira'at, the famous readers (imams) of qira'at, seven ahruf (letters), rules of stopping (waqf) and start (ibtida). In the second section we illustrates with examples the effect of qira'at differences on the meaning in the surat al fatihah and surat al baqarah