İbn Muhaysın ve kıraat ilmindeki yeri
Ibn Muhaysin and his place in the science of qiraat
- Tez No: 842734
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraat, Rivâyet, Şâz, İbn Muhaysın, Qiraat, Rivâyet, Shaz, Ibn Muhaysin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tasnif dönemi oluşturulan sahih kıtaat kriterlerine uymadığı gerekçesi ile ilk yedi kıraat içerisinde yer bulamadığı gibi daha sonra oluşturulan onlu sistemde de yer bulamayan ve şâz kıraatler arasında ilk sırayı alan Mekke kıraat imamlarından İbn Muhaysın ve kıraat ilmindeki yeri tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Çalışmamızda İbn Muhaysın ve kıraatini anlattım. Âsım kıraatinin Hafs b. Süleyman rivâyetini ölçü alınarak İbn Muhaysın'ın bu rivâyet ile aynı olan vecihlerinin dışındaki vecihleri buraya aldım. Fâtiha, Bakara, Âl-i İmrân, Nisâ ve Mâide surelerinde hem usûl hem de ferş kelimeleri aldım, En'âm sûresinden itibaren Nas sûresine kadar ise sadece ferş kelimeleri aldım. Hafs dışında diğer kurra ile uyumlu olduğu ve uyumlu olmadığı yerleri belirttim. Şâz kıraat imamlarından İbn Muhaysın'ın tanıtılmasının alana katkı sağlayacağı kanaatini taşımaktayım.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the Qur'anic Recitation of Ibn Muḥaysin, one of the imams of Meccan recitation. His recitation was not included in the“first seven recitations”on the grounds that he did not comply with the“authentic recitation”criteria established at the time when the recitations were classified, and even could not find a place in the“decimal system”created later. For this reason, this recitation ranks first among the“shāz/irregular recitations”. This study deals with Ibn Muḥaysin and his recitation. Taking the Ḥafṣ narration of Āsim's recitation as a criterion, I determined Ibn Muhaysin's readings that are different from this narration. I examined both uṣūl and fersh words in the Surahs al-Fātiha, al-Baqarah, Al Imrān, al-Nisā, and al-Māida. From Surah al-An'ām to Surah al-Nās, I only examined the words farsh. I have identified the places where it is compatible and not compatible with other Qurrās other than Ḥafṣ. I believe that introducing Ibn Muhaysin, one of the Shaz recitation imams, will contribute to the field.