Şiddet içermeyen eylemler ve toplumsal olaylar: Sırbistan örneği
Nonviolent actions and social events: Serbia example
  1. Tez No: 445982
  2. Yazar: ERKAN BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet İçermeyen Eylemler, Otpor, Çatışma Çözümleri, Nonviolent Actions, Otpor, Conflict Resolutions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Şiddet içermeyen mücadele, şiddet kullanımını reddeden bir çatışma tekniğidir. Toplumdaki her bireyin katılabileceği, daha demokratik ve özgürlükçü bir sisteme sahip olmak gibi barışçıl amaçlar taşıyan ve bu amaca ulaşıldığında sadece mücadele edenlerin değil toplumun tamamı için yarar gözeten bu teknik, şiddet içeren muadillerine göre çatışmanın çözümlenmesini izleyen süreçte daha efektif ve yapıcı getirilere sahiptir. Bu çalışmada daha demokratik ve özgür bir siyasi yapının oluşturulmasını amaçlayan toplumlarda, şiddet içermeyen eylemlerin siyasi iktidarla olan çatışma/ihtilaf çözümlerinde nasıl kullanıldığının analizi yapılmış ve bu mücadele tekniğinin toplumsal olaylarla ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacına ulaşmak için siyasi gücün doğası ve kaynakları hakkında araştırma yapılmış, şiddet içermeyen mücadele tekniğinin kullandığı metot ve mekanizmalar anlatılmış ve şiddet içermeyen mücadelede stratejik planlamanın temel ilkeleri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Non-violent action is a form of conflict technique which avoids usage of violence. In comparision with its equivalent techniques that use violence, non-violent action serves more effective and positive impacts during the phase that follows the resolution of conflict since it welcomes every individual in society to participate and has pasific aims such as acquiring a more democratic and liberal system that not only the contenders of the action but all society would benefit when acquired. How non-violent action is used to resolve conflict or dispute against the government on societies has an aim of constructing a more democratic and independent political structure is analysed and the relation of this struggle technique to social events has been exemined in this study. To achieve the aim of this study; research has been made on the nature and the source of the political power, the methods and the mechanisms of the non-violent action are explained and fundementals of the stratejic planning of non-violent action are emphasised.