Nafi Atuf Kansu'nun eğitim görüşleri ve günümüz eğitim sistemine yansımaları
Nâfi Atuf Kansu's views on education and reflections on present education system
- Tez No: 445987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Nâfi Atuf Kansu, Eğitim, Çocuk Eğitimi, Nâfi Atuf Kansu, Education, Child Education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tezin amacı Nâfi Atuf Kansu'nun eserlerini, makalelerini, eğitime getirdiği farklı bakış açılarını, çözüm önerilerini, eğitim tarihimizde bıraktığı izleri belirlemek ve günümüz eğitim anlayışı içerisinde inceleyerek eğitime yansımalarını saptamaktır. Araştırmamızda nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılarak Nâfi Atuf Kansu'nun eğitim görüşleriyle ilgili kitapları ile çeşitli dergilerdeki makalelerine ulaşılmıştır. Mutlakıyet, II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan çok önemli bir dönemde yaşamış olan Kansu'nun eğitim görüşlerinin incelenmesi, bu dönemler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi ve günümüze etkilerinin incelenmesi açısından önemlidir. Araştırma sonucunda Kansu'nun içinde yaşadığı dönemlerde yaygın olan fikirlerle ortak ve özgün yönleri ortaya çıkarılmıştır. Kansu'nun genel olarak toplum, okul, öğretmen, aile, çocuk eğitimi gibi eğitimin temel faktörleri üzerinde düşüncelerini ifade ettiği görülmektedir. O, bu ana faktörleri yazılarında sıkça açıklamakla beraber okul, öğretmen, öğrenci ve aile arasındaki sıkı ilişkiye değinmiş ve var olan eğitim sistemini bazı yönleriyle eleştirirken olması gerekenler hakkında çözüm önerileri sunmuştur. Okul öncesi eğitiminin yeni yeni yaygınlaşmaya ve kurumsallaşmaya başladığı bu dönemlerde Kansu, çocuğu kendisine özgü dünyası olan bir birey olarak ele almış ve çocuk eğitiminde kullanılması gereken yöntem ve tekniklerin seçimi konusunda özellikle yabancı eğitimcilerin görüşlerinden faydalanmıştır. Kansu, çocukların bilişsel gelişimi ile yaşları ve yaşamları arasındaki ilişkiyi incelemiş ve bunun sonucu olarak uygulama merkezli eğitime, izcilik eğitimine, doğayla iç içe olma gibi yaygın eğitim süreçlerine değer vermiştir. Kansu ayrıca Halkevlerinin eğitimsel vazifesini üstlenerek eğitimi çocuklardan halka yaymayı amaç edinmiştir. Sonuç olarak Kansu'nun eğitim ile ilgili görüşlerinin, eğitimin daha çok temel konularını kapsaması sebebiyle günümüzde de etkinliğini koruduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine Nâfi Atuf Kansu's works, articles, different perspectives brought to education, the solution proposals, traces in our education history and to determine his reflections by examining current educational system. In our research, using document analysis technique from the qualitative research methods, Nâfi Atuf Kansu's books and articles about his education view has been reached. The investigation of Kansu's educational views who lived in an era which covers Sultanate, II. Constitutionalism and Republic period is very important to determine the relationship between these times and their effects on present day. As a result of the study, common ideas of his time and the shared and unique aspects of the ideas in the period in which Kansu lived has been determined. It is found that Kansu have expressed his own thoughts on key factors of education such as society, schools, teacher, family and children training. In addition to explainining frequently these key factors in his writing, he had mentioned to the close relationship between school, teacher, students and their families and while criticizing some aspects of the existing education system, he had offered solutions on what needs to be done. In this period which pre-school education has just started to institutionalize and became popular, Kansu views the child as an individual with specific world and had benefited from the views of foreign trainers for selection of method and techniques to be used in children's education. Kansu investigated the relationships between age, life and cognitive development of children and as result of this survey, he gave value to practise-based training, scouting education, common-public education process of being in harmony with nature. Kansu also aims to spread the education from children to public by undertaking the educational mission of the Community Centers. As a result, It has been observed that Kansu's education views maintains effectiveness in today because they cover basic issues of education.