Mezhepsel çoğulculuk bağlamında Caferilerin din eğitimi ve öğretimi ile ilgili beklenti ve önerileri üzerine bir araştırma (Iğdır örneği)
A survey on expectations and suggestions for religion education Ja'fari (Shia) people's in respect of denominational multiplism (The case of Iğdır)
  1. Tez No: 445986
  2. Yazar: ÇETİN DOĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Caferilik, Çoğulculuk, Din Anlayışı, Dini çoğulculuk, Din Eğitimi, Mezhepsel çoğulculuk, Ja'fari Jurisprudence, Multiplism, Religion Doctrine, Religious Multiplism, Religion Education, Denominational Multiplism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın temel gayesi, Iğdır ili örnek alınarak Caferilerin din eğitimi ve öğretiminde temsil edilme sorunundan hareketle bu sorunun çözümüne yönelik Caferilerin talep ve önerilerinin tespit edilmesidir. Çalışma, literatür taraması, yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşme ve anket teknikleri kullanılarak tamamlanmıştır. Çeşitli teknikler kullanılarak elde edilen veriler değerlendirildiğinde ortaya şu sonuçlar çıkmaktadır. Caferilerin büyük çoğunluğu, okullarda verilen din eğitimi ve öğretimin gerekli olduğunu fakat yeterli olmadığını düşünmektedir-ler. Caferilerin din eğitimi ve öğretiminde yeteri kadar temsil edilmediğini, okullarda verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders müfredatında Caferi mez-hebine de yer verilmesi gerektiği görüşü ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to find out the demands and suggestions of Ja'fari (Shia) People's representational problems in religion education and, in the light of this idea, try to solve them by modelling Iğdır City. The techniques used in this study are; literature survey, unstructured interview, face to face meeting and questionnaire techniques. When the datas, which are the outcome of the tecniques used, are evaluated. The results are as follows. A great majority of Ja'fari (Shia) People believe that the religion education at school is important but it is inadequate. They think that Ja'fari (Shia) People are not represented enough in religion education, and also they defend that Ja'fari Jurisprudence must be involved in the books which are instructed at schools and this belief must be included in the curriculum of religion lesson. Besides, almost all of the Ja'fari (Shia) People's opinion is that; The Ministery of Religious Affairs must represent not only one religious denomination but also all of them.